Studentii romani se intrec in alimente eco-inovative si sanatoase

Ecotrophelia Romania 2016- etapa nationala a concursului european interunivesitar ECOTROPHELIA Europe

0
743

In perioada 27-28 iunie 2016, Asociatia Specialistilor de Industrie Alimentara din România (ASIAR) impreuna cu Platforma Nationala Tehnologica „Food for Life” si Facultatea de Stiinte Agricole, Industrie Alimentara si Protectia Mediului din Sibiu va organiza cea mai mare competitie de inovare pentru viitorii specialisti din industria alimentara.

Competitia de anul acesta aflata la a 5-a editie nationala, va reuni 12 echipe din 6 centre universitare. Studentii vor prezenta idei de noi produse alimentare eco-inovative si sustenabile. Produsele trebuie sa indeplineasca conditiile stricte de eco-inovare impuse de regulamentul international si vor fi evaluate de un juriu format din specialisti in analiza senzoriala, marketing, inginerie si tehnologie alimentara. Echipa desemnata castigatoare va reprezenta Romania in etapa internatioanala a competitiei car va avea loc in toamna la Paris.

Produsele calificate pentru etapa nationala sunt dezvoltate in baza unui caiet de sarcini în care principalele criterii de evaluare se concentreaza pe dimensiunea inovatoare în comparatie cu produsele existente pe piata, capacitatea de a integra produsul pe canalele de distributie, calitatile senzoriale si nutritionale, capacitatea de a fi fabricat industrial in baza unei documentatii tehnice, respectarea reglementarilor legislative si beneficiile reale aduse consumatorilor.

Concursul a fost creat în anul 2000, initial doar în Franta, iar din 2008 Comisia Europeana il transforma intr-o competitie internationala si apoi il include in Programul European pentru Competitivitate si Inovare (CIP).

Concursul s-a desfasurat pentru prima data in Romania in 2012 la initiativa Platformei Tehnologice Europene “Food for Life” Romania, cand castigatoare a fost echipa reprezentanta a Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati. Acum doi ani, reprezentanta Romaniei a fost echipa Facultatii de Inginerie Alimentara din Suceava cu produsul „TopIce: inghetata cu topinambur si catina” cu care a castigat medalia de argint si s-a clasat pe locul doi in topul produselor eco-inovative din Europa.

Marti 28 iunie ora 09:30, va avea loc la Centrul de Reuniune Academica (str. Banatului nr 7) o conferinta de presa. Ecotrophelia Romania 2016 se va incheia dupa Ceremonia de premiere a castigatorilor care va incepe la ora 15:00 in aceeasi locatie.