AmCham: Proiectul Parlamentului care schimba functionarea ANPC descurajeaza investitorii si produce mare ingrijorare

0
259

Proiectul de lege, care tocmai a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor si care schimba modul de functionare al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), provoaca o mare ingrijorare in randul oamenilor de afaceri si este un exemplu de initiativa parlamenatra care descurajeaza investitorii, sunt de parere reprezentantii Camerei de Comert Americane din Romania (AmCham).

Camera Deputatilor a adoptat, la finele lunii trecute, in mod tacit, un proiect de lege care schimba din temelii modul de functionare al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului. Proiectul, care a ajuns la Senat, propune in principal ca ANPC sa iasa de sub aripa Guvernului si sa treaca sub control parlamentar.

AmCham2Pentru prima data de la infiintare, ANPC va avea posibilitatea sa aplice amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri a societatii sanctionate, la fel cum face Consiliul Concurentei.

Potrivit lui Radu Florescu, CEO Centrade Cheil, proiectul reprezinta un punct de mare ingrijorare pentru membrii AmCham.

“Este un exemplu de initiativa parlamentara care descurajeaza potentialii investitori, dar si pe cei de piata, si transmite un semnal negativ, aducand deservicii Romaniei”, a spus Radu Florescu.

Acesta a reclamat reglementarile excesive ale proiectului si conflictele de atributii propuse in acesta, precum si lipsa de consultare a mediului de afaceri in dezbaterea si elaborarea proioectului.

AmCham4Florescu a mai aratat ca prevederile in ce priveste amenzile sunt neclare, nefiind precizat cine va avea ultimul cuvant in aplicarea unei sanctiuni.

AmCham solicita, prin urmare, Parlamentului sa fie consultate si companiile cu privire la acest proiect.