Fiscul infiinteaza o structura de control pentru comertul electronic. Deja cere date de la olx, okazii si firme de curierat pentru a afla cine nu achita taxe

0
616
calculatoare2, europene

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea ca procesatorii de plati, cum sunt Visa, Mastercard, PayPal, PayU, sa fie obligati sa ii trimita date privind tranzactiile persoanelor fizice si ale firmelor, pentru a depista vanzatorii online care evita taxele, releva un document prezentat de Profit.ro. In acelasi scop, Fiscul va infiinta o noua structura de control pentru comertul electronic.

Antifrauda monitorizeaza deja magazinele online cu preturi reduse, vanzatorii de pe platformele olx.ro si ocazii.ro care tranzactioneaza volume mari si magazinele online ale unor firme din alte tari care au trafic ridicat.

Din acest motiv, inspectorii au cerut date de la platformele online de vanzari directe pentru a monitoriza volumul de vanzari ale unor utilizatori, precum si de la marile firme de curierat ale caror servicii sunt folosite de comerciantii online.

Fiscul2Masurile fac parte dintr-un proiect care vizeaza nedeclararea sau declarea partiala a veniturilor obtinute de comerciantii online, derulat de Directia Generala de Antifrauda Fiscala (DGAF). Totodata, Antifrauda monitorizeaza piata de electronice pentru a identifica magazinele online care practica preturi reduse, sub nivelul preturilor de relativa referinta de pe piata internationala, la care trebuie adaugata cota nationala de TVA (ca valoare minima).

Un document oficial releva ca, acum, in scopul eficientizarii acestor masuri, ANAF va infiinta o structura de specialitate in domeniul comertului electronic, din care vor face parte specialisti in domeniul IT si specialisti in investigatii fiscale cu o experienta relevanta in control.

Fiscul4Fiscul are nevoie insa, potrivit sursei citate, si ca Guvernul sa modifice cadrul legislativ actual, astfel incat sa oblige procesatorii de plati sa ofere date privind tranzactiile efectuate de persoanele fizice si juridice in Romania.

In ultimii doi ani, inspectorii Antifrauda au sesizat organele de urmarire penala pentru fraude in comertul online cu prejudicii estimate la peste 32 de milioane de Iei.