Limita de acizi grasi trans-nesaturati in alimente – obligativitatea ar putea intra in vigoare din 2021

0

Proiectul de lege ce limiteaza continutul de acizi grasi trans-nesaturati de maximum 2 grame la 100 de grame de grasime din continut a primit raport favorabil din partea comisiei de specialitate si urmeaza sa fie votat in Camera Deputatilor.

Producatorii si comerciantii de alimente vor fi obligati sa respecte aceasta limitare a continutului de acizi trans-nesaturati incepand cu aprilie 2021, daca proiectul va primi votul final.

Adevarul despre acizii grasi trans-nesaturati
Consumul in cantitati mari al acizilor grasi trans-nesaturati (AGT/AGTN) creste riscurile majore asupra sanatatii publice, potrivit oamenilor de stiinta. Cantitati mici de acizi grasi se gasesc in mod natural in produse din carne sau lactate, constituind intre 0,3 si 0,8% din totalul aportului energetic zilnic, dar in anumite produse alimentare procesate si in care sunt folosite uleiuri partial hidrogenate se poate ajunge la 50% acizi grasi.

Pozitia ROMALIMENTA fata de acest proiect de lege

Legea se va aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitatile de alimentatie publica si produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Vor fi excluse, insa, produsele alimentare care contin, in mod natural, acizi grasi trans in grasimi animale. Noile norme vor viza, totodata, produsele alimentare provenite din tari terte si din alte state membre ale Uniunii Europene.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii vor efectua periodic controale oficiale pentru produsele reglementate din prezenta lege, iar in cazul nerespectarii noilor prevederi vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 10.000 lei la 30.000 lei. Mai mult, pentru produsele care nu respecta noile prevederi, autoritatile vor dispune retragerea alimentelor din circuitul consumului uman.