Reglementare legala a risipei alimentare si conditiilor donarii alimentelor disponibilizate

0

Executivul Romaniei a adoptat in sedinta dedicata dezbaterii cu referire la risipa alimentelor Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 216/2017 privind diminuarea risipei alimentare. In principal, actul normativ adoptat, incearca sa stopeze risipa alimentara si incurajeaza donatiile de alimente.

Masurile de prevenire a risipei alimentare luate de Guvern sunt adresate operatorilor economici situati in fiecare veriga a lantului agroalimentar. Urmare a donatiilor facute, operatorii economici din acest grup vor beneficia, in temeiul Codului Fiscal, de facilitati fiscale, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate, din impozitul pe profit.

Transferul alimentelor ce urmeaza a fi donate poate fi efectuat oricand in ultimile 10 zile de valabilitate a acestora, pana la atingerea datei durabilitatii minime. Sunt exceptate de la donare produsele alimentare perisabile: sucurile de fructe si legume nepasteurizate, fructele si legumele pretaiate, semintele germinate.

Totodata, nu este permisa donarea catre consumatorul final a alimentelor din grupul celor perisabile biologic de origine animala, precum carnea si organele proaspete provenite de la porcine, bovine, ovine, caprine, pasari de curte, vanat salbatic ori de crescatorie, carnea preparata, carnea tocata, laptele crud si produsele obtinute din lapte crud, pestele si produsele obtinute din pescuit proaspete, ouale si produsele obtinute din oua crude.

Cu toate acestea, alimentele enumerate anterior pot fi donate catre operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau altor unitati de alimentatie publica, in vederea transformarii acestora, fara vreo intarziere nejustificata, in produse finite, destinate consumatorilor finali.

Trebuie mentionat ca bauturile alcoolice fac exceptie de la donare. De-a lungul procesului de donare, este obligatorie respectarea normelor legale in vigoare cu privire la siguranta si securitatea alimentara.

Elaborarea normelor metodologice pentru aplicarea acestei legi a fost asumata de mai multe autoritati publice: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Sanatatii.

Au avut loc mai intai dezbateri pe aceasta tema cu reprezentanti ai sectoarelor pe fiecare veriga a lanturilor alimentare, procesare, productia primara, comercializare, HORECA, organizatii nonguvernamentale din domeniul asistentei sociale si mediului.