Romania risca o noua procedura de infringement: Comisia Europeana solicita modificarea legislatiei privind datoria vamala

0
41

Comisia Europeana a decis saptamana trecuta sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere pentru a solicita modificarea legislatiei privind datoria vamala, etapa premergatoare declansarii procedurii de infringement.

Legislatia vamala romaneasca prevede ca datoria vamala poate fi comunicata debitorului pana la cinci ani de la momentul la care a luat nastere, indiferent daca este rezultatul unei fapte penale. Prevederea este nealiniata cu regulile vamale europene care le lasa trei ani la dispozitie autoritatilor vamale pentru a comunica debitorului o datorie. Exceptie face cazul in care datoria vamala ia nastere ca rezultat al unei fapte penale, autoritatile vamale au la dispozitie zece ani pentru a comunica.

Aceasta prevedere contrara legislatiei vamale europene a facut obiectul unei lungi corespondente intre contribuabilii din Romania, autoritatile vamale nationale si Comisia Europeana, in care si Deloitte Romania s-a implicat. Astfel s-a ajuns ca Romaniei sa i se ceara printr-o scrisoare oficiala modificarea legislatiei vamale domestice, mai precis de reducere cu doi ani a termenului de comunicare a unei datorii vamale suplimentare.

In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat privind procedura de infringement.

Daca ati facut obiectul unui control vamal ulterior in urma caruia vi s-a comunicat o datorie vamala in baza termenului de 5 ani, va recomandam sa analizati in ce masura ati fi indreptatiti sa solicitati o restituire a unei parti din suma impusa.