Semnalul de alarma tras de UE privind calculul de origine al marfurilor

Aproape 40% dintre exportatori UE intampina dificultati in efectuarea calculului de origine a marfurilor, iar 70% au dificultati in obtinerea declaratiei furnizorului, arata un studiu efectuat de Comisia Europeana in 2018 privind aplicarea regulilor de origine la nivelul exportatorilor.

Raspunsurile primite de la exportatorii UE din diverse domenii de activitate, la sondajul Comisiei Europene, indica mai multi factori care ar putea influenta utilizarea preferintelor tarifare prevazute de acordurile de liber schimb incheiate de Uniunea Europeana cu partenerii sai.

• 37% dintre respondenti au declarat ca intampina dificultati in efectuarea calculului de origine (pe baza diverselor criterii) atunci cand exporta marfuri catre tari cu care Uniunea Europeana a incheiat acorduri de liber schimb.

• 44% au raspuns ca au nevoie de mai multe indrumari privind regulile de origine specifice produselor si au oferit cateva sugestii privind imbunatatirea informatiilor disponibile (e.g. exemple practice, glosar, informatii in limba materna si acces mai usor la textele juridice).

• 70% au declarat ca au dificultati in obtinerea declaratiilor furnizorilor si se confrunta cu probleme legate de cerintele procedurale inainte de efectuarea exporturilor.

• 47% dintre respondenti stiu ca pot solicita autoritatilor vamale din statele membre UE o informatie obligatorie privind originea pentru a confirma originea produsului lor; 19% stiu, dar nu folosesc aceasta posibilitate, 22% nu stiu, dar ar fi interesati sa o foloseasca.

Tinand cont de implicatiile nedorite ale unui calcul de origine gresit (respingerea dovezii de origine emise de catre autoritatile vamale din tara importatoare), va recomandam sa va asigurati de acuratetea originii pe care o declarati. De asemenea, va recomandam utilizarea mijloacelor de securizare al calculului de origine prevazute de legislatia vamala (obtinerea de Informatii Obligatorii privind Originea de la autoritatile vamale).