Acord intre asociatiile patronale privind reducerea TVA-ului de la 9% la 5% pentru produsele bio si traditionale

0
32

Asociatiile producatorilor de produse bio, traditionale si de promovare a alimentului romanesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o masura benefica pentru oprirea depopularii satelor romanesti, dar si in favoarea productiei, consumului si accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare romanesti de calitate, potrivit AGERPRES.

„Este o masura care poate contribui la oprirea depopularii satelor romanesti si chiar la reintoarcerea unor familii de romani care, in prezent, lucreaza in agricultura in Spania, Italia, Franta, Marea Britanie, Germania, Austria etc. Masura pune bazele certificarii produselor agroalimentare dupa sisteme de calitate voluntara, generand produse eligibile pentru promovare cu finantare europeana, asigurand in acest fel posibilitatea producatorilor romani de a concura cu produsele multinationalelor. Asa cum scaderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o masura menita sa insanatoseasca economia nationala, consideram ca impactul prezentei masuri si-ar atinge potentialul maxim daca cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obtinute pe baza unei scheme de calitate nationala sau europeana”, spun reprezentantii Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio Romania, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, in opinia acestora, reducerea TVA la aceste produse reprezinta un semnal politic in favoarea productiei si consumului produselor agroalimentare romanesti de calitate si va permite accesul unei categorii mai mari de consumatori din Romania – cat mai multi tineri si copii – la produse alimentare cu calitate certificate si atestata.

„Masura propusa este folosita si de alte state europene pentru a putea oferi producatorilor nationali instrumente europene si bugete semnificative pentru certificarea si promovarea produselor de calitate nationale fara incalcarea legislatiei europene in materie. Este laudabil faptul ca incepem sa invatam sa cerem si drepturi intr-o Europa incorsetata de restrictii. In acest fel vom putea face din produsele alimentare romanesti nu numai un motiv de mandrie nationala, ci si un motor de crestere economica. Daca totusi Guvernul Romaniei considera ca pentru toate produsele alimentare de calitate impactul bugetar la o cota de TVA de 0% este prea mare, atunci patronatele semnatare sunt de acord si cu cota de TVA de 5% pentru produsele de calitate pe scheme europene, dar pentru produsele traditionale romanesti cota de TVA sa fie de 0%”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, actuala legislatie pentru produsele traditionale romanesti este foarte restrictiva si costurile de productie sunt semnificativ mai mari.

„Am constatat ca din ce in ce mai multi romani doresc tot mai multe produse traditionale romanesti, si chiar certificate bio, si speram cu totii la o reducere a cotei de TVA la 0%, macar la aceasta categorie de produse nationale. Speram ca aceasta masura sa fie doar inceputul unei politici publice de crestere a productiei si consumului de produse romanesti de calitate certificate, care va duce la intinerirea si revigorarea satului romanesc. Totodata, impreuna cu alte masuri educative, ne dorim ca in Romania sa avem din nou o generatie de copii si adolescenti sanatosi, in care cuvantul obezitate sa ramana unul de trista amintire”, se mentioneaza in document.

Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% a fost semnat luni, la sediul Ministerului Agriculturii de catre Asociatia Bio Romania, Federatia Producatorilor de Produse Traditionale si Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc in cadrul unei intalniri de consultare a sectorului de produse bio si traditionale romanesti.