Home Stiri Legume-Fructe Cooperativele agricole s-au trezit la viata

Cooperativele agricole s-au trezit la viata

0
import, ciflufenamid

Afacerile celor mai mari 10 cooperative agricole din Romania au crescut cu 63% in ultimul an.

Cele mai mari zece cooperative agricole din Romania au avut afaceri cumulate de 652 mil. lei (143 mil. euro) in 2017, cu 63% mai mult fata de anul 2016, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

„Ne-am dezvoltat pe langa retaileri, pe masura ce au «furat» din clientii pietelor agroalimentare. Daca retailul a crescut, trebuia sa ne indreptam spre retail“, a spus Florin Stoian, presedintele cooperativei agricole Stoian Land din Constanta, care livreza legume in Carrefour, Auchan, Selgros si Cora.

In urma cu cinci ani, trei din top 10 cele mai mari cooperative agricole din Romania nici nu existau, respectiv Tara mea, Transilvania Pig si Banat Agro Vest, potrivit datelor ONRC.

Cooperativele agricole au prins din nou viata in Romania pe masura ce fermierii au inteles ca investitiile sunt mai usor de suportat prin coopertive, accesul la piete de desfacere este asigurat, iar materiile prime agricole sunt mai ieftine daca sunt cumparate in cantitati mari.

„La noi fermierul s-a obisnuit sa fie si administrator, si vanzator si contabil si mecanizator. Daca este asociat in coopertiva se poate concentra pe ceea ce stie sa faca cel mai bine, pe productia agricola“, a spus Ionut Lungoci, directorul executiv al coopertivei agricole Dobrogea Sud.

Primele zece cele mai mari coopertive agricole din Romania, un top condus de cooperativele Aaylex Agro, Tara Mea si Danbred, acopera 70% din cat au reusit sa vanda anul trecut toate cooperativele agricole din Romania.

In 2017, in Romania activau 471 coopertive agricole, din care 217 aveau cifra de afaceri mai mare de zero, potrivit datelor publice. Cele 271 de cooperative care reuseau sa aiba rulaje au avut afaceri cumulate de 991, 2 mil. lei (217 mil. euro), potrivit sursei citate.

In 2016, in Romania activau peste 900 de cooperative agricole, din care sub 200 reuseau sa aiba vanzari anuale mai mari de zero.