Este necesara identificarea cat mai rapida a unor solutii comunitare pentru contracararea practicilor neloiale

0
227

Accesul producatorilor locali in super-marketuri si distributia echitabila a veniturilor trebuie sa isi gaseasca o rezolvare eficienta in reglementarile europene propuse, respectiv in noul PAC post 2020”, a afirmat Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit – desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia.

Pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit – desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia s-au aflat subiecte pe domeniul pescuit – popunerea de regulament a Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile demersale din Marea Nordului si pentru activitatile de pescuit care exploateaza stocurile respective, propunere de regulament al Consiliului de stabilire, pentru 2017 si 2018, a posibilitatilor de pescuit pentru navele din UE in ceea ce priveste anumite stocuri de pesti de adancime.

In ce priveste domeniul Agricultura, principalele teme au vizat Raportul Grupului operativ pentru pietele agricole (in contextul discutiilor privind practicile comerciale neloiale), o analiza privind impactul concesiilor  din acordurile de liber schimb asupra produselor agricole, cum ar fi CETA sau Mercosur si despre cercetarea si inovarea in domeniul agriculturii in Uniunea Europeana.

Achim_Irimescu12Romania sustine finantarea proiectelor de cercetare, prin asistenta tehnica, precum si crearea de platforme de networking pentru schimbul de bune practici si rezultatelor cercetarilor si inovarilor in domeniul agriculturii, padurilor, pescuitului.

Amintim ca Romania, la reuniunea ministrilor agriculturii din Grupul Visegrad 4+3, a semnat declaratia comuna privind sprijinirea cresterea potentialului de cercetare al tarilor din Europa Centrala si de Est in implementarea proiectelor din programul Orizont 2020, in domeniul agricol, inclusiv al bioeconomiei.

Achim_Irimescu13Raportul Grupului operativ pentru pietele agricole a fost asteptat cu interes atat de Comisia Europeana cat si de statele membre. Reamintim faptul ca in ianuarie 2016, comisarul Phil Hogan, a solicitat infiintarea unui Grup operativ care sa elaboreze un studiu independent cu privire la evaluarea pozitiei fermierului si modalitatile de imbunatatire a acesteia in cadrul lantului alimentar. Principalele recomandari formulate de expertii grupului operativ vizeaza in principal urmatoarele aspecte:

– ameliorarea transparentei pietei,

– practicile comerciale neloiale,

– consolidarea cooperarii intre agricultori,

– facilitarea accesului agricultorilor la finantare,

– gestionarea riscurilor.

„Romania considera ca producatorii agricoli ar trebui sprijiniti tot mai mult pentru a-si consolida pozitia in cadrul lantului alimentar. Am putut constata cu totii de-a lungul perioadelor de criza, ca producatorii sunt cei mai afectati de instabilitatea pietei. In acest context, este necesara identificarea cat mai rapida a unor solutii comunitare pentru contracararea practicilor neloiale. Accesul producatorilor locali in super-marketuri si distributia echitabila a veniturilor trebuie sa isi gaseasca o rezolvare eficienta in reglementarile europene propuse, respectiv in noul PAC post 2020”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

In cadrul lucrarilor Consiliului a existat o prezentare din partea Comisiei si un schimb de opinii in ce priveste Studiul privind impactul concesiilor din acordul de liber schimb asupra produselor agricole.

Achim_Irimescu19Romania, alaturi de celelalte state membre  a solicitat Comisiei Europene o analiza a efectelor cumulative ale negocierilor, care au loc in prezent, in cadrul acordurilor de liber schimb. Din datele studiului prezentat, carnea de vita si orezul sunt principalele sectoare care ar putea fi cel mai afectate in urma concesiilor din cadrul acordurilor comerciale. In schimb, carnea de porc si produsele lactate sunt considerate ca avand potentialul cel mai mare la exportul din Uniune catre tarile terte.

In cadrul lucrarilor Consiliului a fost discutat, in cadrul unui pranz de lucru al ministrilor, viitorul Politicii Agricole Comune. Mentionam punctele de interes pentru Romania:

    – Continuarea platilor directe pentru sustinerea veniturilor fermierilor (inclusiv SAPS)  si a procesului de convergenta intru reducerea decalajelor intre SM

       – Continuarea investitiilor in mediul rural in sectorul agricol si non-agricol

       – Atragerea tinerilor catre mediul rural

  • Mecanisme de piata adaptate situatiilor de criza
  • Mentinerea caracterului comunitar al PAC si mentinerea unui nivel adecvat al finantarii UE
  • Mentinerea celor doi Piloni ai actualei PAC cu un accent deosebit pe continuarea investitiilor in mediul rural, in sectorul agricol si non-agricol, in cercetare si inovare prin intermediul programelor nationale de dezvoltare rurala.