Suprafata agricola afectata de fenomenele meteo extreme este undeva sub 7.000 de hectare la nivelul tarii, dar situatia nu este atat de dramatica, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, transmite AGERPRES.

 

“Am facut inventarul suprafetelor. Situatia nu este atat de dramatica ca suprafata si asta ne bucura. Sigur ne intristeaza pentru fermierii care au fost atinsi. La nivelul tarii suprafata este undeva sub 7.000 de hectare. Facem aceasta evaluare la fata locului, vedem gradul de afectare, de calamitate, apoi luam deciziile tehnice la fata locului.. Incepem sa reinsamantam in culturile infiintate in aceasta primavara si este timp pentru a fi reinsamantate si a se relua cultura respectiva pe suprafetele afectate. Sunt probleme la grau, unde gradul de afectare pana la aceasta data ne indica faptul ca nu exista o pierdere totala, ceea ce inseamna pastrarea culturii de grau pana la recoltare in asa fel incat prin productia pe care o obtin de pe aceste suprafete sa reduca paguba pe care o au”, a spus Petre Daea intr-o interventie telefonica la Romania TV.

 

Intrebat de moderatorul emisiunii daca vor creste preturile la alimente pentru ca s-a diminuat recolta, raspunsul ministrului Agriculturii a venit rapid:

“Nu. Nu. Nu”.
“Sigur ii afecteaza pe fermierii respectivi care au avut suprafetele afectate, compromise, dar la nivelul tarii, 2.000 de hectare cu grau nu pot influenta cele doua milioane de hectare. Aceste fenomene extreme sunt pe teritoriul tarii aproape in acelasi timp. Au fost patru fenomene extreme: aveam in Prahova grindina, supercelula care a creat probleme sistemului, am avut tornada in Calarasi, am avut in Braila seceta, iar in partea de vest a tarii suprafete cu excedent de umiditate. La Braila se iriga, pentru ca am creat posibilitatea sa intervenim, iar in alte zone din vestul tarii intram cu agregate de pompare sa scoatem apele.”

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), peste trei milioane de hectare cu grau, orz si rapita au fost insamantate in toamna anului trecut, graul ocupand mai mult de 68% din aceasta suprafata. Astfel, in toamna anului 2018 s-a insamantat o suprafata de 3.004.800 hectare, din care graul ocupa 2.055.682 hectare, orzul 266.585 hectare si rapita 476.936 hectare.