Romanii, alaturi de estonienii si lituanienii, dau cea mai mare parte din bugetul familial pe hrana, potrivit celui mai nou raport Eurostat, relateaza Mediafax.

In majoritatea statelor europene, cea mai consistenta parte din buget se duce pentru plata utilitatilor. Daca la nivel european, facturile pentru utilitati reprezinta 24,2%, pentru o familie din Romania acestea constituie 22,5% din bugetul familial.

Cumulat, cheltuielile pentru mancare si bauturi nealcoolice sunt 27,8% din bugetul unei familii din Romania, in vreme ce media europeana se situeaza la 12,2%.

O diferenta mica putem remarca si la categoria transport: in Romania, 11,2% din bugetul familiei este alocat pentru asta si 13% in UE.

Ponderea cheltuileilor cu tutunul si alcoolul este mai ridicata in Romania (5,7%), in timp ce in Europa este de 3,8%. La fel in cazul comunicatiilor, unde ponderea este 4,1% in Romania si 2,5% in Europa, precum si cheltuielile cu educatia, de 2,1% in Romania si 1,1% in Europa.

Si la capitolul cultura, romanii aloca mai putin decat europenii (5,8% fata de 8,5%), in vreme ce ponderea cheltuielilor pentru sanatate este de 6% in Romania si 4% in UE.