Ilie Van (UCPR): „Importăm carne din țări europene sub prețul de la poarta fermelor producătoare!”

0
210

Președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, a prezentat Ministerului Agriculturii o scrisoare a asociației producătorilor prin care se arată că pe parcursul anului trecut pe piața locală au intrat importuri comunitare de carne de pasăre și ouă sub prețul de producție și sub prețul de vânzare la poarta fermelor înscrise în documentele de import, scrie Revista Piața.

Ilie Van a atras atenția asupra unor practici concurențiale neloiale și a solicitat Ministerului Agriculturii să sesizeze Comisia Europeană cu privire la aceste practici.

„Exporturile României de carne de pasăre au fost mai mici decât importurile în volum, dar valoarea exporturilor a fost aproape dublă față de valoarea totală a importurilor. Asta este posibil doar dacă importăm carne de pasăre sub prețul de producție la poarta fermei, iar noi am depistat câteva astfel de cazuri de importuri intracomunitare venite din Polonia”, a precizat Ilie Van.

Președintele UCPR a remarcat că este posibil ca acele importuri să fi fost realizate în perioada în care fermele poloneze erau afectate de gripa aviară și exporturile de păsări din anumite ferme erau blocate. În acest caz, este posibil ca nu doar mediul de afaceri să fi fost afectat, dar și siguranța alimentară a consumatorilor, a mai precizat Ilie Van.

În urmă cu un an, ministrul Agriculturii din acea perioadă, Achim Irimescu, a afirmat că România a devenit coșul de gunoi al producătorilor de alimente din Uniunea Europeană și că tot ceea ce nu se consumă în Uniune poate fi găsit în rafturile magazinelor din România. De atunci, mai multe persoane publice au atras atenția că instituțiile statului abilitate cu supravegherea și asigurarea respectării legislației nu funcționeză și nu își îndeplinesc sarcinile eficient. Nimeni însă nu a luat măsuri pentru a pune în mișcare instituțiile nefuncționale.