Participarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la AGRA 2016, in Slovenia

0
246

In perioada 18 -20 august 2016 o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) condusa de Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat, participa la AGRA 2016, targ pentru agricultura si alimentatie destinat sectorului agricol si industriei alimentare atat din statele membre ale Uniunii Europene dar si non UE.

MADR participa pentru a doua oara la acest eveniment cu un stand de informare privind politicile si strategiile din domeniul de competenta. Targul se adreseaza pietei europene si in special consumatorilor din Slovenia, Austria, Croatia, Ungaria. AGRA reuneste institutiile din domeniu, asociatii profesionale, furnizori de masini, echipamente si produse pentru agricultura si industrie alimentara, grupurile tinta fiind parteneri de afaceri si consumatori in cadrul meselor rotunde, concursurilor, conferintelor, seminariilor.

branza_vegetalaIn cele sase zile ale manifestarii au fost expuse la standul MADR produse din lapte: cas de vaca, telemea de vaca, cascaval afumat si neafumat, branzeturi framantate, Cascaval „ Dalia”,. Cascaval „ Rucar”, Cascaval afumat de Botus, branza „Ineul”, branza „Romano” (specialitate din lapte de oaie), dar si dulceturi, siropuri din zmeura, afine dar si alte siropuri diverse (muguri de brad, muguri de pin, patlagina, cimbrisor de camp), afinata, ori palinca de fructe. Din zona montana a judetului Bistrita-Nasaud va fi expus Cozonacul cu nuca si mac si „Cozonacul Domnitei”(cu miez de nuca). Acestea provin din localitatile din arealul montan al judetului Suceava, din comunele Poiana Negri, Dorna Candrenilor, Panaci, Cosna, Ciocanesti, dar si din judetul Bistrita Nasaud, Comuna Lunca Ilvei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, preocupat de promovarea produselor de calitate romanesti, ofera oportunitatea pentru membrii asociatiilor de produse traditionale de a prezenta publicului vizitator produsele realizate.

Astfel, au fost oferite spre degustare produse din lapte sau din carne, cum ar fi branza de burduf in coaja de brad din zona Bran sau pastrama de oaie, dar si renumitul babic, ghiudem din judetul Buzau, preparate de carne oltenesti Carnati din topor “ca altadata”, Carnati cu ambat “ca altadata”, Slanina usturoiata “ca altadata”, Carne afumata la garnita “ca altadata”, Muschi perpelit “ca altadata”, Carnati cu miroase de usturoi “ca altadata, Painea traditionala cu cartofi, Colacul muscelean dar si renumita zacusca ori dulceturile „Bunatati Casa Mariei” din caise, capsuni, fragute din zona Hunedoara, dulceata de caise, visine si nuci, siropuri, cornulete si cozonac de la Moesis, din comuna Greci, judetul Tulcea.

Intre alte produse care se vor regasi la standul MADR de la AGRA 2016 sunt Cozonacul Domnesc din Moldova ori zacusca de peste din Dobrogea. De asemenea, sunt expuse produsele inregistrate pe sisteme de calitate europene, precum: »Magiun de prune Topoloveni (IGP)”, “Salam de Sibiu (IGP)”, ”Telemeaua de Ibanesti (DOP), dar si ”Carnatii de Plescoi” a carei aplicatie este transmisa la Comisia Europeana pentru dobandirea inregistrarii ca Indicatie Geografica Protejata.

Salamul_de_Sibiu_3Bauturi spirtoase cu Indicatie geografica (IG), cum ar fi ”Tuica Zetea de Mediesul Auriu” si ”Tuica de Arges” vor fi expuse la stand alaturi de produse din sectorul vegetal, din partea Cooperativei agricole Agro Stil Fam iar mere, suc de mere si prune vor fi oferite de Asociatia Pomicultorilor Damboviteni Voinesti. Pentru specialisti se va prezenta oferta soiurilor de grau: GLOSA (Triticum aestivum L. ), OTILIA (Triticum aestivum L.), MIRANDA FDL (Triticum aestivum L.) ale Institutului de Cercetare Dezvoltare Agricola Fundulea.

Vizitatorii au avut ocazia sa deguste vinuri romanesti si sa cunoasca portul popular din diferite zone ale Romaniei, precum Maramures sau Muscel, ori traditiile mestesugaresti in prelucrarea lemnului si a oualor incondeiate. In cadrul Targului sunt expozanti din 13 tari: Austria, Belarus, Egipt, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Romania, Slovacia, Serbia, Croatia, Elvetia si Slovenia.

In data de 19 august 2016, la Maribor, a avut loc si Conferinta ministeriala cu tema “Dreptul consumatorilor de a fi informati”, componenta a AGRA 2016, la care au participat oficialitati din cadrul Ministerului sloven al Agriculturii, precum si reprezentanti ai ministerelor agriculturii din tarile membre UE.

Dezbaterea s-a concentrat pe modelul care ia in considerare asteptarile consumatorilor privind informatiile privind tara de origine sau locul de provenienta al produsele alimentare, precum si calitatea produselor agro – alimentare. Concluziile dezbaterii au fost consemnate intr-o declaratie comuna ce a fost semnata de sefii delegatiilor participante la conferinta. Pentru Romania, principiile enuntate in declaratie sunt de interes: rezolutia Parlamentului European adoptata in 12 mai 2016 privind indicarea obligatorie a tarii de origine sau a locului de provenienta (pentru laptele de consum, produsele lactate si produsele din carne, inclusiv analiza extinderii pentru alte produse); necesitatea evaluarii extinderii aplicarii acestor indicatii, luand in considerare costurile suplimentare impuse operatorilor din industria alimentara si cele legate de o buna functionare a pietei interne; importanta politicii de calitate, inclusiv asigurarea unei protectii adecvate fata de posibile falsificari; importanta includerii consumatorilor in cadrul dezbaterilor pe aceste teme. In acest sens, Romania sustine draft-ul declaratiei comune.

In cadrul conferintei s-a dorit sa se afle, printre altele, daca legislatia in vigoare referitoare la etichetarea tarii de origine si a locului de provenienta este adecvata pentru operatorii din sectorul alimentar, cat si pentru protectia consumatorilor, dar si care sunt activitatile in curs de desfasurare si care sunt planurile de viitor in ceea ce priveste informarea si sensibilizarea consumatorilor cu privire la informatiile referitoare la locul de provenienta al ingredientelor de baza.