Peste o mie de producători bio din Bistriţa-Năsăud au renunţat să mai practice agricultura ecologică

0
227

Bistriţa-Năsăud a ocupat ani de zile locul al doilea în topul judeţelor din România, după Suceava, cu cei mai mulţi fermieri intraţi pe piaţa bio, însă numărul lor a scăzut drastic în ultimi doi ani. Peste o mie de producători bio au renunţat să practice agricultura ecologică.

Peste o mie de fermieri atestaţi ca producători bio din Bistriţa-Năsăud au renunţat la facilităţile oferite de stat pentru agricultura ecologică din cauza birocraţiei excesive, dar şi a faptului că produsele lor nu sunt competitive pe piaţă şi nu rezistă la fel de mult ca şi produsele tratate chimic.

Ani în şir judeţul Bistriţa-Năsăud s-a aflat pe locul al doilea în topul naţional al producătorilor bio din România, după judeţul Suceava. Dacă în 2014 existau în evidenţele Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud 1.676 de producători autorizaţi, la finele anului trecut numărul acestora a scăzut drastic, la doar 615.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără, spune că anul trecut producătorii care practică agricultura ecologică au cultivat aproape 5.300 de hectare de teren, mai mult de jumătate fiind fânaţe naturale, lucernă şi păşuni naturale.