Piaţa napolitanelor: Nestle a rămas în 2016 lider detaşat al pieţei

0

Producătorul elveţian de produse alimentare Nestle, care este recunoscut în România pentru napolitanele Joe pe care le fabrică în Timişoara, a rămas anul trecut lider detaşat al pieţei româneşti, în condiţiile în care a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 783 milioane lei, în creştere cu 16% faţă de 2015, şi un profit net de 87 milioane lei, de peste patru ori mai mare, arată bilanţurile publicate de Ministerul Finanţelor, citate de Adevărul.ro.

La sfârşitul lunii martie, directorul general al Nestle România, Hervé de Froment, anunţa că Nestle a înregistrat anul trecut în România o cifră de afaceri de 750 de milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de 2015. Şeful Nestle România estima pentru acest an o majorare a afacerilor cu 8%. Anual, circa 35-40% din volumul total de produse fabricate în România de Nestle este exportat în 25 de ţări.

Un alt jucător important pe piaţa napolitanelor este Alka, care a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 86,5 milioane lei (19,2 milioane euro), în creştere cu 12,2% faţă de 2015. Alka a trecut pe profit în 2016 şi a obţinut un rezultat pozitiv de 3,7 milioane de lei, după pierderi de 1,2 milioane lei în 2015. Anul trecut, Alka avea 290 de angajaţi. În 1994 se puneau bazele unei afaceri de familie, prin înfiinţarea Alka, primul procesator local de cafea, printr-o investiţie directă de mai multe milioane de euro. După aproape două decenii de investiţii de zeci de milioane de euro, Alka este unul din principalii jucători din regiune în industria bunurilor de larg consum (FMCG). În prezent, grupul este specializat în producţia de biscuiţi, cafea, napolitane, prăjituri şi snacks-uri sărate.

Un alt jucător important de pe piaţa loacală a napolitanelor este producătorul polonez de biscuiţi şi napolitane Dr Gerard. Compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22,9 milioane lei (5 milioane euro) şi un profit de 1,6 milioane de lei. Rezultatele financiare din 2016 nu pot fi comparate cu cele din 2015, deoarece producătorul polonez a intrat pe piaţa din România în octombrie 2015. Dr Gerard România produce trei categorii de produse: biscuiţi dulci, napolitane şi biscuiţi săraţi. La sfârşitul anului trecut, directorul general Dr Gerard Group, Jarosław Zawadzki, estima pentru 2016 o cifră de afaceri în România de peste 4 milioane euro, aferentă unui volum de aproximativ 2.000 de tone de produse. Compania şi-a propus pentru 2017 o creştere a cifrei de afaceri a subsidiarei din România cu 20%.