Preluarea Hamé a dublat vânzările Orkla în Europa Centrală

0
226

Grupul norvegian Orkla a reușit anul trecut să-și dubleze vânzările în Europa Centrală datorită achiziției producătorului ceh Hamé – țintă comunicată în momentul preluării companiei, în decembrie 2015, potrivit paginii online Magazinul Progresiv.

Hamé apare în raportările financiare ale Orkla începând cu data de 1 aprilie 2016, după aprobarea tranzacției de către autoritățile de concurență.

„Prin integrarea Hamé, ne-am dublat cifra de afaceri în Europa Centrală și am ajuns pe o poziție de top în industria alimentară din Cehia și Slovacia. Alături de creșterea organică, achizițiile vor reprezenta în continuare o parte importantă a strategiei de creștere a grupului nostru”, a declarat Peter A. Ruzicka, Președinte și CEO la Orkla.

Anul trecut, producătorul norvegian a plătit 175 de milioane de euro pentru Hamé, companie cu 10 fabrici operaționale și aproximativ 2.400 de angajați. Pe piețele din Cehia și Slovacia, care generează circa 70% din vânzările companiei, aceasta deține poziții de top în categoriile paté de ficat, mâncăruri gata-preparate, ketchup, conserve de legume, gemuri și alimente pentru copii, cu branduri precum Hamé, Hamánek, Znojmia sau Otma. De asemenea, brandul Hamé are o poziționare bună în categoria paté în România, Ungaria și Rusia.

Raportul financiar publicat de Orkla mai arată că veniturile totale înregistrate de grup din vânzarea de bunuri de consum branduite (branded consumer goods) s-au majorat cu 13,7% în 2016 față de anul anterior, ajungând astfel la 36,4 miliarde de coroane norvegiene (NOK), echivalentul a 3,92 miliarde de euro – la cursul de schimb mediu pe 2016. Creșterea organică (like-for-like) a fost de 1,8% în aceeași perioadă. Profitul operațional (EBIT) a fost de 4,3 miliarde de coroane norvegiene (463 milioane de euro) în 2016, în creștere cu 13% față de anul anterior.

Cea mai mare companie din grup, Orkla Foods, a raportat pe anul trecut venituri de 15,5 mld. NOK (1,67 mld. euro) și o creștere organică de 2,3% față de 2015.

În România, Orkla Foods este prezentă din anul 2002, cu un portofoliu de mărci locale dezvoltat în principal prin achiziția mai multor companii românești, de-a lungul celor 15 ani: Topway, Ardealul, Royal Brinkers, Food Distribution Services.