Prima aniversare a nasterii CETA

0
17
CETA

Vinerea trecuta a fost prima aniversare a Acordului economic si comercial global ( CETA ) dintre UE si Canada.

Acordul comercial elimina practic toate taxele vamale dintre cele doua zone comerciale si a creat un climat de afaceri mai favorabil pentru exportatori, oferind certitudine juridica pentru comert.

Potrivit Comisiei, este inca prea devreme sa se traga concluzii ferme despre impactul tratatului, dar se afirma deja ca exista “tendinte pozitive”.

Cifrele ce surprinde evolutiile din perioada octombrie 2017 – iunie 2018 sugereaza ca exporturile totale ale producatorilor din UE catre Canada au crescut cu peste 7% fata de anul precedent, in timp ce produsele agroalimentare s-au descurcat bine. Exporturile de fructe si nuci au crescut cu 29%, cele de ciocolata cu 34%, de vin spumant cu 11% si de whisky cu 5%.

Bruxelles-ul a sarbatorit ziua de nastere a CETA trimitandu-si comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, in Canada, pentru a “evalua progresul” si pentru a se intalni cu unele companii care beneficiaza de acest acord.

Povestile europene de succes includ o serie de companii precum consortiul de producatori italieni de sunca San Daniele, care si-au marit vanzarile catre Canada cu 35% si firmele ce fabrica produse din ciocolata, ale caror exporturi au crescut cu 34%. Compania belgiana de ciocolata Smet Chocolaterie a deschis primul magazin din Ontario pentru a face fata cererii suplimentare.

Unul dintre cele 39 de acorduri comerciale ale UE, CETA a intrat provizoriu in vigoare incepand cu luna septembrie a anului trecut, dar va intra in vigoare pe deplin si definitiv atunci cand toate statele membre ale UE il vor ratifica.