Producătorii anunță scumpirea mezelurilor. Cu cât vor crește prețurile?

0
360

Prețurile mezelurilor sunt estimate să crească  în perioada următoare, din cauza scumpirii materiilor prime pentru producătorii românii de preparate din carne, au declarat, pentru News.ro, mai mulți producători de preparate din carne.

 Producătorii spun că, în 2015 și în prima parte a acestui an, prețurile din piața de preparate de carne au fost constante, anul trecut fiind unul al promoțiilor, reducerilor de preț și luptelor la raft.

“În ultimul trimestru al anului 2016, însă, din cauza creșterii prețului pentru materiile prime – o creștere de maximum 5% -, mulți dintre producători au efectuat deja creșeri la prețurile de listă, acestea urmând să crească cu cel puțin 3-5 procente, în perioada imediat următoare”, a declarat un reprezentant al Agricola Bacău, pentru News.ro.

Potrivit producătorilor, prețurile la raft vor crește în perioada următoare, ca urmare a presiunii exercitate de scumpirea materiilor prime.

“Pentru a nu intra pe pierderi, producatorii români vor fi nevoiți să aplice, la rândul lor, o majorare a prețurilor de listă”, a mai spus reprezentantul Agricola Bacău.

Evoluția vine după ce, la jumătatea anului trecut, odată cu scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA), prețurile la raft au scăzut semnificativ, iar de atunci s-au menținut relativ constante.

Piața locală a preparatelor din carne depășește 1,2 miliarde de euro și este dominată de jucători precum Transavia, Caroli, CrisTim, Elit, Unicarm, Agricola Bacău, Angst, Fox sau Aldis.

Grupul de firme Agricola Bacău a înregistrat, în primele șase lui ale acestui an, o cifră de afaceri de 345,4 milioane lei, cu 12,7% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a lui 2015.

preturile_mezelurilor3Agricola Internațional SA – principala companie a grupului, în care sunt integrate lanțul de producție al cărnii de pasăre și operatorul logistic -, a înregistrat în primele șase luni o creștere a cifrei de afaceri de 17,6%, la 201,8 milioane lei.

Anul trecut, grupul Agricola Bacău a avut o cifră de afaceri de 655,5 milioane de lei, în creștere cu 6% față de anul precedent.