Prognoza FAO: preturile la alimente vor ramane scazute in urmatorul deceniu

0
13

Urmarind ritmul din ultimii ani, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura ( FAO ) estimeaza ca preturile produselor agricole vor ramane la aceleasi niveluri sau sub nivelurile actuale.

Motivul ce a stat la baza acestei prognoze este o interdependenta observata de FAO: cererea globala de produse agricole va creste estimativ cu 15% in urmatorul deceniu, in timp ce productivitatea agricola va creste usor mai rapid.

Raportul ofera o evaluare a perspectivelor ce tin de pietele marfurilor agricole si de peste pentru urmatorii 10 ani, la nivel national, regional si global.

In urmatorul deceniu, utilizarea cerealelor in alimentatie va creste cu aproximativ 150 milioane de tone, arata estimarile.

Cel mai semnificativ factor din spatele cresterii prognozate a consumului alimentar de uz curent este cresterea populatiei, care se asteapta sa creasca cel mai rapid in Africa Subsahariana si Asia de Sud.

Consiliul Concurentei, scumpit, scumpire, PayWell„Din pacate, se asteapta ca regiunile cele mai nevoiase sa inregistreze o crestere lenta a veniturilor si, prin urmare, doar imbunatatiri minore ale starii lor nutritionale”, a avertizat Máximo Torero, Asistent al Directorului General al FAO pe domeniul dezvoltarii economice si sociale.

Randamentele mai mari, generate de investitiile in tehnologii de ultima ora, vor determina o crestere a productivitatii, indiferent de evolutia proportiei de terenuri agricole utilizate in intreaga lume.

Apetitul pentru zahar si ulei vegetal nu se va diminua nici in urmatorii ani, dimpotriva, va creste, datorita tendintei continue de a consuma alimente preparate si ultra-procesate, in special in multe tari cu venituri mici si medii, cu grad mare de urbanizare.