Rusia pierde recursul la OMC cu privire la interdicția legată de importurile de carne de porc din UE

0

Rusia a pierdut recursul formulat împotriva unei hotărâri a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) cu privire la embargoul mascat sub forma unor măsuri sanitare cu privire la importurile de porci și produse din carne de porc din Uniunea Europeană (UE).

 

Ca reacție la apariția câtorva focare de pestă porcină africană (ASF), în Europa de Est, Moscova a interzis importul de porci și de carne de porc din UE în 2014. De atunci, o dispută de lungă durată a avut loc între Rusia și UE pe această temă.

Pierderea de către Rusia a recursului, în fața organului de apel al OMC, la 23 februarie 2017 înseamnă că Moscova va trebui să-și modifice propriile reguli, în conformitate cu standardele OMC. În cazul în care Rusia nu reușește să facă acest lucru, Bruxelles-ul ar putea impune sancțiuni Rusiei pentru a compensa pierderea unei piețe care, înainte de aplicarea interdicției, a generat pentru economia UE, 1,4 miliarde euro.

„Sancțiuni motivate politic”

„Rusia ar trebui să retragă măsurile nejustificate și să permită companiilor din UE să-și reia relațiile normale de afaceri cu partenerii lor ruși”, a declarat UE într-un comunicat de presă.

„Pentru majoritatea produselor supuse embargoului, în acest caz, comerțul continuă să fie limitat de o interdicție motivată politic pe care Rusia a impus-o asupra produselor agroalimentare din UE, în luna august 2014”.

Bruxellesul a mai adăugat că „politicile protecționiste” ale Rusiei au afectat o gamă largă de sectoare economice.

Încălcări ale acordurilor comerciale
acorduri_comerciale1Cea mai recentă decizie a OMC dă dreptate UE cu privire la o serie de domenii contestate și chiar inversează rezultatul unei o hotărâri anterioare cu privire la aplicarea unor măsuri sanitare și fitosanitare, în favoarea UE.

Bruxellesul a declarat că hotărârea a trimis un semnal clar către Rusia și către toate națiunile ce au încheiate acorduri comerciale cu privire la obligațiile de a respecta articolul 6 din regulamentul OMC privind măsurile sanitare și fitosanitare. Acest lucru prevede că membrii OMC ar trebui să-și adapteze măsurile sanitare și fitosanitare pentru regiunile unde nu există focare sau unde numărul acestora este foarte mic.

Decizia OMC înseamnă pur și simplu că utilizarea de către Rusia a măsurilor sanitare și fitosanitare de a interzice toate importurile de carne de porc din UE a încălcat regulile comerciale internaționale, în condițiile în care, doar câteva dintre ţările UE au raportat focare ASF.

Disputa comercială UE-Rusia s-a articulat pe dezacordul față de măsurile sanitare și fitosanitare. În 2014, Rusia a interzis toate importurile de porci vii și produse din carne de porc din UE, din cauza focarelor de pestă porcină africană, invocând pericolele pentru sănătatea animalelor. UE a atacat măsurile sanitare și fitosanitare impuse de Rusia și astfel a început o dispută disputa comercială care a durat trei și jumătate de ani.

În luna august 2016, un organism al OMC a hotărât împotriva embargoului impus de Rusia, declarând că normele comerciale internaționale au fost încălcate. Federația Rusă a declarat OMC, la 23 septembrie, că va ataca hotărârea, în timp ce UE a anunțat la 28 septembrie că va contra-ataca recursul Rusiei.