Turcia exportă ouă în UE pentru prima dată în ultimii 6 ani

0

Turcia a reluat exporturile de ouă către unele state din Uniunea Europeană, inclusiv România, pentru prima dată în ultimii 6 ani, în contextul în care producția la nivel european a scăzut din cauza unui scandal legat de contaminările cu insecticid.

Bedri Girit, vicepreședinte al Asociații exportatorilor de produse animale de la Marea Egee, spune că Turcia exportă ouă către Europa de 2 luni, având în vedere că scăderea producției și creșterea prețurilor are efecte negative pentru industria europeană de produse de patiserie și cofetărie.

“Ne-au ales pentru că știu că produsele noastre sunt sănătoase. Am început să exportăm produse din categoria B. Diferențele între categoria A și B sunt minore. Ouăle care urmează să fie pasteurizate intră în categoria B. Nu exportăm ouă din categoria A, care sunt vândute direct consumatorilor. Am îndeplinit toate cerințele. Totuși, Uniunea Europeană pune bariere exporturilor din motive politice. Încercăm să rezolvăm această problemă”, afirmă Girit, citat de presa turcă.

Hüseyin Sungur, secretarul general al Asociației producătorilor de ouă din Turcia, afirmă la rândul său că exporturile țării pe această categorie au crescut 30% față de 2016, aducând venituri de 377 de milioane de dolari.

“Cel mai important pas a fost reluarea vânzărilor către unele state din UE, inclusiv Grecia, Spania și România”, adaugă Sungur.

Prețurile ouălor au crescut în Europa după criza contaminării cu insecticid declanșată în acest an, potrivit unui raport realizat de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite. Temerile că ouăle ar putea fi contaminate cu insecticidul Fipronil au determinat supermarketurile din mai multe state europene să le retragă de pe rafturi, iar temerile legate de apariția unui deficit au alimentat creșterea majoră a prețurilor.

În România, ouăle s-au ieftinit ușor în decembrie, după ce, începând din august, s-au scumpit constant pe fondul contaminării cu Fipronil în Europa, după cum a relatat Profit.ro, fără explicații concrete în condițiile în care, la acel moment, importurile de ouă nu aveau o pondere atât de mare în România, situându-se undeva sub 10% din piață.

Fipronil este folosit la tratarea animalelor de purici și alți dăunători, dar folosirea acestuia în industria alimentară, de exemplu pentru dezinsecția grajdurilor, este interzisă în Uniunea Europeană.