UE reactioneaza la criza carnii de porc prin masuri de ajutor pentru depozitare privata

0
618
piata unica_Europa, disparea

O schemă de ajutor pentru stocare privată, inițiată de Uniunea Europeană (UE) pentru a contribui la stabilizarea pieței de carne de porc, a intrat în vigoare la data de 4 ianuarie 2016.

Inițiativa UE de a deschide o schemă de ajutor pentru depozitarea privată (PSA) pentru producătorii de carne de porc reflectă condițiile deosebit de aspre pe care sectorul european al producției de carne de porc le-a avut în ultimul an. Prețurile medii la carnea de porc au tendința de a scădea în lunile octombrie și noiembrie și acest tipar s-a manifestat în ultimii trei ani, dar în niciunul dintre acești ani scăderea nu a fost atât de drastică, precum cea înregistrată în 2015. Prețul mediu din UE, la carnea de porc este în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, conform datelor furnizate de Consiliul de Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură din Marea Britanie (AHDB).

“Prețurile produselor din carne de porc au fost afectate în mod deosebit de embargoul impus de Rusia, producându-se totodată un efect de domino asupra prețurilor globale la carcasele de porc”, a declarat Stephen Howarth, analist pentru domeniul cărnii de porc în cadrul AHDB.

Organismele din industrie care reprezintă crescătorii de porci sunt pline de speranță cu privire la faptul că schema PSA va reprezenta un ajutor pe termen lung ce va contribui cel puțin la stabilizarea pieței. În varianta cea mai optimistă însă, schema PSA poate susține cererea de carne de porc, care tinde mereu să înregistreze o creștere în lunile de primăvară ale anului.

Cel mai scăzut preț din ultimul deceniu

În ciuda optimismului din jurul PSA, succesul său se va baza pe detalii. Sistemul va acoperi o gamă largă de produse din carne de porc, cum ar fi cotletele, precum și grăsimile neprelucrate și organele. Purceii de până la 20 kg se înțelege că sunt, de asemenea, incluși în acest sistem.

După ce a fost puternic afectată de embargoul comercial al Rusiei, piața cărnii de porc din Europa manifestă o precară stabilitate cu un excedent în creștere al numărului animalelor, factor ce nu a ajutat deloc la o revenire a prețului mediu al cărnii de porc, care se află la cel mai scăzut nivel al ultimului deceniu.

În altă ordine de idei se pare că există și vești bune bune pentru piața europeană a cărnii de porc, în condițiile în care există semne că, în Germania, piața cărnii de porc a început să se stabilizeze, ajutată și  de cererea ocazionată de Sărbătorile de iarnă.