Controale ANSVSA, la nivel national, privind respectarea legislatiei aplicabile comertului intracomunitar cu oua

0
262

Au fost verificate peste 600 obiective: 491 de mijloace de transport produse de origine animala si 114 de unitati de destinatie a oualor provenite din statele membre ale UE.

In perioada 1 – 31 august 2016, inspectorii ANSVSA au desfasurat o actiune la nivel national, pentru a verifica modul de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului intracomunitar cu oua.

oua1La nivelul fiecarei DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti, au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanti ai Serviciului Control Oficial Siguranta Alimentelor si Serviciului Antifrauda), care, in colaborare cu reprezentantii Inspectoratelor de Politie judetene, si, respectiv, al municipiului Bucuresti, au efectuat controale oficiale:
-in trafic, pentru verificarea mijloacelor de transport a oualor provenite din alte state membre ale UE si destinate procesarii si/sau comercializarii pe piata Romaniei;
-la locul de destinatie a oualor provenite din comertul intracomunitar, pentru verificarea unitatilor de destinatie situate pe teritoriul Romaniei.
In intervalul mentionat au fost verificate peste 600 obiective: 491 de mijloace de transport produse de origine animala si 114 de unitati de destinatie a oualor provenite din statele membre ale UE.
Deficientele constatate de reprezentantii DSVSA in urma controalelor au fost sanctionate prin aplicarea unui numar de 23 de sanctiuni contraventionale, care au insumat 63.200 lei si prin acordarea unui numar de 7 avertismente, pentru care au fost stabilite termene de remediere.

De asemenea, in urma controalelor efectuate, au fost retinute oficial si dirijate catre o unitate de neutralizare 96 bucati oua destinate consumului uman.
Dintre neconformitatile constatate si sanctionate mentionam:
-nerespectarea utilizarea unor mijloace auto neautorizate sanitar veterinar pentru transportul oualor;
-nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura pe durata transportului a oualor provenite din comertul intracomunitar;
-nerespectarea normelor sanitare veterinare privind conditiile de igiena si de temperatura in unitatile de destinatie a oualor provenite din alte state membre ale UE;
-marcarea necorespunzatoare a oualor provenite din alte state membre ale UE si destinate comercializarii pe piata Romaniei;
-la nivelul unitatilor de destinatie nu au fost inregistrate toate livrarile de oua provenite din alte state membre ale UE.