Produse sigure pe piața unică a UE

0
47

Comisia Europeană a prezentat, în 19 decembrie, două propuneri legislative, având ca scop facilitarea modului în care companiile, în special IMM-urile, își vând produsele în Europa și consolidarea controalelor efectuate de autoritățile naționale și agenții vamali pentru combaterea comercializării produselor periculoase către consumatorii europeni.

Comisarul pentru piața internă Elżbieta Bieńkowska a declarat: „Piața unică se bazează pe încredere. Consumatorii trebuie să poată avea încredere că produsele pe care le utilizează sunt la același standard de calitate indiferent de unde provin; autoritățile publice trebuie să poată avea încredere că produsele de pe piețele lor naționale sunt sigure pentru cetățenii lor. Scandalul legat de implanturile mamare și scandalul „Dieselgate” au subminat această încredere și acum trebuie să o reconstruim prin instituirea de controale mai stricte la toate nivelurile. Produsele defectuoase nu au ce căuta în UE.”

Inițiativele au scopul de a îmbunătăți două aspecte ale liberei circulații a mărfurilor în UE:

  • facilitarea posibilității de a comercializa un produs în alt stat membru, printr-un nou Regulament privind recunoașterea reciprocă a bunurilor, care să vină în sprijinul companiilor, un mecanism de soluționare mai rapidă a litigiilor între companii și autoritățile naționale sau formarea și schimburile de funcționari pentru îmbunătățirea colaborării și încrederii în rândul autorităților naționale;
  • întărirea controalelor efectuate de autoritățile naționale pentru a se asigura că produsele sunt sigure și că ele respectă normele; în acest sens, un proiect de regulament în materie de respectare și control al aplicării legislației va contribui la crearea unei piețe interne mai echitabile pentru bunuri; Comisia a propus, de asemenea, consolidarea în continuare a inspecțiilor din porturi și de la frontierele externe.

Proiectele de regulament vor fi transmise acum Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare. După adoptare, ele vor intra imediat în vigoare.

Context

Piața unică, a cărei cea de-a 25-a aniversare se sărbătorește în 2018, este una dintre cele mai mari realizări ale Europei, având drept scop să permită bunurilor, serviciilor, capitalului și persoanelor să circule liber. Ea oferă o gamă mai largă de opțiuni și prețuri mai mici pentru consumatori și oportunități pentru profesioniști și companii. Piața unică le permite oamenilor să călătorească, să trăiască, să lucreze și să studieze oriunde doresc.