Produsele tradiționale, verificate de ANPC

0
157

ANPC a dat  amenzi contravenţionale în valoare de 131.500 lei și 42 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În perioada 28.12.2016 – 20.01.2017, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o acțiune de control cu privire la modul de respectare a prevederilor Ordinului comun nr.724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiționale. Au fost controlaţi 256 operatori economici, din care la un număr de 64 au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de circa 32,2 tone produse alimentare vândute sub titulatura de produse tradiţionale, din care 1,4 tone nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Printre măsurile dispuse se numără: oprirea temporară de la comercializare a circa 958 kg produse alimentare, în valoare de 25.344 lei  până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă de la comercializare a 15 kg în valoare de 531 lei, care prezentau data durabilităţii minimale depăşită sau caracteristici care le faceau improprii consumului uman; aplicarea de 73 sancţiuni contravenţionale dintre care 31 amenzi contravenţionale în valoare de 131.500 lei si 42 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Abaterile constatate de ANPC au constat în nerespectarea la comercializare a prevederilor ordinului privind atestarea produselor tradiționale și în lipsuri legate de informarea consumatorilor.

amenzi19Nerespectarea la comercializare a prevederilor Ordinului nr.724/ 1082/ 360/ 2013 privind atestarea produselor tradiționale s-a concretizat în: lipsa ȋnscrierii logo-ului național, siglă care certifică că produsul este atestat tradițional (la palincă de prune; palincă tradiţională oșenească, fără ca pe etichetă să fie completat cu logo-ul naţional şi poziţia la care este înscrisă în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale); și lipsa afișării atestatului de produs tradițional (dulceaţă de afine, cireşe albe, mure, vişine).

Abateri privind informarea consumatorilor

Utilizarea în etichetarea/publicitatea produselor alimentare de termeni precum „tradiție”, “respectă tradiţia”, “reţetă tradiţională” etc. care induc consumatorului ideea falsă de reîntoarcere la reţetele şi calitatea de odinioară, de tradiţionalitate, de produs fabricat după metode şi reţete artizanale. În realitate, produsele erau convenţionale, produse în regim industrial, la care nu se evidenţiau elemente de autenticitate prin care să se diferenţieze de produsele similare.

S-au constatat de asemenea: neconcordanţe între informaţiile înscrise pe etichete şi cele afişate la raft – diverse produse de carne fabricate în unitatea proprie care prezentau pe etichetele de raft mențiunea “Produse tradiționale de calitate”, dar care nu erau atestate ca tradiționale în conformitate cu prevederile Ordinului 724/1082/360/2013; produse cu elemente de identificare incomplete; neînscrierea datei limita de consum/ datei durabilităţii minimale declarată de producător, prin utilizarea sintagmei „Expira la” şi/sau  „ A se consuma  de preferinţă înainte de..”; neindicarea conţinutului de fructe sub forma “preparat cu….grame de fructe pentru 100 grame produs”, având în vedere faptul că nici lista ingredientelor nu conţine indicarea cantităţii nete (exprimată în %) a fructelor indicate pe etichetă produselor (la dulceaţă de afine, mure,  vişine); lipsa evideţierii ingredientelor cu efecte alergene; elemente de identificare caracterizare ilizibile, parţial şterse; neafişarea preţului de vânzare.