Retragerea de la comercializare a celor 10 000 de oua infectate cu Salmonela nu este suficienta pentru a elimina riscurile de contaminare

0
641

In urma situatiei provocate la nivel comunitar de ouale infectate cu Salmonela importate din Polonia, 7 tari europene emitand alerte in acest sens, sfatuim consumatorii romani sa fie foarte atenti la momentul achizitionarii oualor.

Consideram ca retragerea de la comercializare de pe piata romaneasca a unei cantitati de 10.000 de oua, nu este o masura care sa garanteze ca nu mai exista riscuri de contaminare. Ouale importate din Polonia se transporta cu camioane ce au capacitate de 300.000 de oua, caz in care intregul transport este contaminat.

oua1Trebuie verificata si stampila aplicata pe ou, in cazul in care exista doua culori, nuante pe acelasi ou sau pe ouale din aceeasi caserola exista culori diferite este o mare probabilitate ca ele sa fi fost inscriptionate clandestin si ddm (data durabilitatii minime) sa nu fie reala.

Asa cum reiese din poze, ouale indica inscriptionari ulterioare in conditii improprii, calitatea si prospetimea alimentului fiind foarte posibil compromise.

Totodata consumatorii trebuie sa cunoasca ca in conformitate cu legislatia UE, privind trasabilitatea oualor, toti fermierii din UE au obligatia sa marcheze pe coaja oului, in ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format din: prima cifra reprezinta sistemul de crestere, urmatoarele doua litere, tara de origine (RO), urmatoarele doua litere judetul, iar ultimele trei cifre codul fermei.

In plus fata de codul alfa numeric, fermierii din Romania au decis sa marcheze voluntar, o data cu marcarea acestui cod si ddm (data durabilitatii minime), astfel Romania este singura tara din Europa care marcheaza ddm-ul pe coaja oului.

Toate acestea se arata intr-un comunicat de presa transmis de PRO AGRO, pe adresa agentiei noastre.