22 din 25 de reclame la suplimente alimentare, interzise de CNA. Justificarea Consiliului

0
502

Consiliul Naţional al Audiovizualului a suspendat dreptul de difuzare a 22 din 25 de reclame la suplimente alimentare analizate, ca urmare a reclamațiilor primite, informează autoritatea printr-un comunicat de presă.


Dacă vreți să aflați cum puteți evita o astfel de situație și cum vă puteți promova produsele în completă legalitate, participați la seminarul dedicat suplimentelor alimentare și produselor stupului (SAPS), organizat de revista RO.aliment pe 6 iulie la București. Este singurul eveniment de acest gen unde participanții fac tematica seminarului, experții IBA și PRISA răspunzând la întrebările trimise în prealabil. Pentru program și speakeri confirmați, dați click aici.


„Constatând încălcări ale prevederilor Deciziei CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința spoturilor publicitare difuzate, după caz, de posturi de televiziune și radio, aferente unor campanii de promovare”, se arată în document.

Cele mai comune abateri au fost atribuirea suplimentelor de calități vindecătoare, recurgerea la practici înșelătoare sau agresive și încălcarea Regulamentului European nr. 1924/2006, privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produse alimentare, relatează Pagina de Media.

Decizia CNA a venit şi pe fondul unor abateri precum citarea unor studii nedovedite, incitarea la renunţarea la alte produse, lipsa menţiunilor ingredientelor care duc la eficienţa produsului şi pentru publicitate pentru un produs care necesită prescripţie medicală.

Spoturile vizate de hotărârea CNA sunt următoarele:

 1. Colon protect – supliment alimentar pentru menţinerea unui tranzit intestinal regulat
 2. Supramax Articulaţii – supliment alimentar pentru întărirea articulaţiilor
 3. Anticârcel – supliment alimentar pentru eliminarea crampelor şi cârceilor
 4. Apuretin – supliment alimentar pentru eliminarea excesului de apă
 5. Aspasia – supliment alimentar împotriva căderii părului
 6. Urobiotic – supliment alimentar pentru protecţia tractului urinar
 7. Maximag – supliment alimentar pentru reducerea oboselii şi a extenuării
 8. Climenum – supliment alimentar pentru atenuarea simptomelor menopauzei
 9. Feminost – supliment alimentar pentru corectarea pierderilor urinare la femei
 10. Sanohepatic – supliment alimentar pentru uşurarea digestiei
 11. Eubiotic – supliment alimentar pentru protecţia florei intestinale în tratamentul cu antibiotice
 12. Eubiotic Baby – supliment alimentar pentru protecţia florei intestinale în tratamentul cu antibiotice, pentru copii
 13. Bicorsan – supliment alimentar pentru reducerea inflamaţiilor
 14. Mesundra – supliment alimentar pentru reducerea inflamaţiilor
 15. Jabosgold – supliment alimentar pentru accelerarea activităţii fizice şi psihice
 16. Genacol – supliment alimentar pentru dureri articulare
 17. Hepamix – supliment alimentar pentru protecţia ficatului
 18. Curcumin 95 – supliment alimentar pentru detoxifiere
 19. Cof – 1200 – supliment alimentar pentru slăbit
 20. Cymbio – supliment alimentar pentru tulburări digestive
 21. Uro-Care – supliment pentru reducerea tulburărilor tractului urinar
 22. Obegrass – supliment alimentar împotriva balonării

Consiliul și-a justificat decizia făcând, în fiecare caz, trimitere la litera de lege. Neregulile constatate au vizat încălcarea următoarelor articole din Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare:

ART. 93 Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale;
ART. 101 Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.
ART. 104 Sunt interzise publicitatea şi teleshoppingul în care se utilizează practici comerciale înşelătoare sau practici comerciale agresive.
ART. 117 Publicitatea la produsele alimentare trebuie să respecte următoarele condiţii: (…) c) să respecte dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 1.924/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind menţiunile nutriţionale şi de sănătate înscrise pe produsele alimentare, precum şi dispoziţiile legislaţiei naţionale în vigoare referitoare la aceste produse.
ART. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi. (2) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă.