47 de milioane de euro din partea BEI pentru modernizarea industriei alimentare in Europa Centrala si de Sud-Est

Banca Europeana de Investitii (BEI) a stabilit sa acorde 47 de milioane de euro pentru a sustine extinderea, modernizarea si reabilitarea instalatiilor de productie si stocare a alimentelor, respective a bauturilor apartinand grupului Maspex.

Alaturi de producatorii polonezi se regasesc in proiect fabrici roamanesti din Giurgiu, Vatra Dornei si Valenii de Munte, beneficiare ale noilor investitii, implicate fiind si fabrici din Lublin, Lowicz, Tychy, Lublin, Olsztynek (Polonia) si Velingrad (Bulgaria). Toate acestea vor fi beneficiarele noului fond de investitii, se arata intr-un comunicat emis de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.

Noua sustinerere financiara reprezinta rezultatul unei cooperari de succes intre grupul polonez Maspex si Banca Europeana de Investitii.

“Prin acest acord, Planul Juncker isi demonstreaza inca o data capacitatea de a aduce mai multa coeziune in Uniunea noastra. Cu acest imprumut de 47 de milioane de euro, menit sa sprijine modernizarea productiei Maspex, UE investeste in acele regiuni care trebuie sa recupereze decalajul de dezvoltare, ajutandu-le sa creeze locuri de munca si sa se dezvolte”, a mentionat intr-o declaratie Corina Cretu, comisar European pentru politica regional.

“Investitiile noi in sectorul alimentar sunt esentiale pentru imbunatatirea continua a produselor si proceselor de fabricatie. Ne bucuram sa sprijinim noile investitii ale grupului Maspex in intreaga regiune, care vor consolida locurile de munca si activitatea economica in trei tari”, a declarat vicepresedintele BEI, Andrew Mcdowell.

Acordul este sprijinit de Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut sub denumirea “Planul Juncker”. Comisia Europeana si Banca Uniunii Europene coopereaza, in cadrul acestui acord, pentru cresterea capacitatii BEI in asumarea riscurilor, imbunatatindu-i acesteia oferta de produse si sporindul impactul pe care il poate avea proiectul.

proiecte, sponsorizari, operatorilorFEIS a produs deja rezultate tangibile si reprezinta unul dintre elementele principale de sprijin pentru Planul Juncker, oferind garantii si permitand BEI sa investeaca in mai multe proiecte care – uneori – reprezinta riscuri mari. Proiectele si acordurile venite in sprijinul FEIS ar urma sa mobilizeze aproximativ 390 de miliarde de euro in investitii, sprijinind astfel aproximativ 929.000 de IMM-uri din toate tarile Uniunii Europene.

Banca Europeana de Investitii (BEI) este Banca Uniunii Europene. Este o institutie EU de creditare pe termen lung, fiind singura banca detinuta de cele 28 de state membre ale Uniunii, care reprezinta interesele acestora, punand la dispozitie finantari pentru investitii solide, cu scopul clar de a contribui la realizarea obiectivelor politice ale Uniunii Europene.