A aparut primul whisky facut prin inteligenta artificiala

0
105

Distileria suedeza Mackmyra anunta lansarea, in toamna anului 2019, a primei sale retete de whisky elaborate cu ajutorul inteligentei artificiale.

Infiintata in 1999 de catre opt prieteni pasionati, distileria suedeza Mackmyra aduce know-how-ul legat de productia de whisky in secolul 21. Pentru aceasta, compania suedeza a colaborat cu Microsoft si cu firma de consultanta in tehnologia informatiei Fourkind pentru a folosi inteligenta artificiala pentru prima data pentru a crea o noua reteta de whisky.

“Noi intotdeauna am incercat sa provocam traditiile legate de comertul cu whisky si putem sa o facem cu ajutorul inteligentei artificiale”, a declarat dr. Angela D’Orazio.

Tehnologia aduce un plus fata de procesul traditional de creatie, pe care il automatizeaza:

“Modelul nostru este mult mai complex decât cel folosit pentru a crea bere, datorita numarului foarte mare de combinatii posibile dintre bauturile spirtoase cu diferite grade de imbatrânire. Elaborarea retetelor de whisky este mai mult o arta decat un proces ingineresc “, explica aceasta.

denaturare70 de milioane de retete de succes
Modelele Mackmyra de invatare automata au fost dezvoltate pe platforma cloud Microsoft Azure. Acestea sunt alimentate de retetele existente, de informatiile comerciale, de preferintele consumatorilor si de caracteristicile bauturilor aflate in pivnitele comapaniilor.

Cu acest set de date, algoritmul de inteligenta artificiala poate proiecta mai mult de 70 de milioane de retete, ce ar putea fi de inalta calitate, dar si pe placul consumatorilor. Acest nou proces creativ este cu siguranta (mult) mai rapid, dar permite si o gandire ce ofera o perspectiva diferita decât cea din prezent cu privire la crearea retetelor, propunând o multime de combinatii inovatoare. Cu toate acestea, munca specialistului nu este pusa la indoiala.

“Este intotdeauna necesar sa apelam la expertiza umana, in special pentru evaluarea senzoriala. Aceasta parte nu poate fi niciodata inlocuita de un program.”

Noul whisky de referinta Mackmyra generat de inteligenta artificiala va fi comercializat in toamna anului 2019.