ACEBOPR: Necesitatea reconsiderarii pozitiei CE fata de porcul romanesc

0
499
porcine1

Conform unui comunicat de presa transmis de catre Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania, pe adresa redactiei noastre, in data de 26.01.2016 la sediul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a desfasurat Intalnirea grupului de lucru pentru modificarea Deciziei UE nr. 764/2013, modificare care va aduce Romaniei deschiderea drumului comercial al porcului catre celelalte state membre.

Necesitatea reconsiderarii pozitiei CE fata de porcul romanesc

La intalnire au participat, alaturi de expertii A.N.S.V.S.A. si directorii D.S.V.S.A. Prahova, Dambovita si Ialomita, cele doua asociatii reprezentative care au sustinut in martie 2015, in cadrul grupului de dialog civil “carne porc” al DG-AGRI, necesitatea reconsiderarii pozitiei Comisiei Europene fata de porcul romanesc, crescut Intr-un teritoriu liber de pesta porcina de aproape opt ani, care si-a castigat dreptul de a circula liber prin spatiul european datorita eforturilor conjugate ale serviciilor veterinare si ale fermierilor romani.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (A.C.E.B.O.P.R) si Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (A.P.C.P.R.) au propus A.N.S.V.S.A. o serie de modificari, dintre care cea mai importanta este eliminarea Romaniei din Anexa Deciziei, eliminare care ar debloca comertul national cu porci vii catre alte state membre.

Precizam faptul ca membrii fermieri crescatori de porci ai A.C.E.B.O.P.R. au reusit deblocarea comertului cu porci vii catre tarile terte in anul 2013.

Avand deja o experienta pozitiva, au promis tot sprijinul pentru deblocarea comertului cu porc viu romanesc catre Uniunea Europeana.

In data de joi, 28 ianuarie 2016, cele doua asociatii vor prezenta punctul de vedere al membrilor privind modificarile propuse.

Draftul noii decizii, agreat de comun acord, va fi negociat saptamana viitoare cu membrii Comisiei Europene.

Contam si pe deschiderea manifestata de expertii Comisiei pe acest subiect si speram in deblocarea pietei de porc viu a Romaniei, care poate deveni o alternativa pozitiva pentru crescatorii nostri.