Alimentele viitorului, produse din aer, metan si microbi vulcanici

0
44

Peste doar cativa ani, obiceiurile de consum s-ar putea schimba semnificativ, analizand succesul de care se bucura inlocuitorii vegetali, iar o masa in familie ar putea include fripturi preparate cu ajutorul unor imprimante 3D si in alte feluri de proteine, care vor fi produse din aer, metan si microbi vulcanici, informeaza Thomson Reuters Foundation, potrivit Agerpres.

Potrivit bancii de investitii Barclays, vanzarile de “carne alternativa” ar putea ajunge la 140 de miliarde de dolari – aproximativ 10% din industria globala a carnii – in urmatorul deceniu, crescand de 10 ori mai mult in raport cu nivelurile lor actuale.

Resursele alternative faciliteaza reducerea amprentei de carbon
O noua generatie de produse aflate in etapa de dezvoltare combina tehnologia ultramoderna cu procese stravechi de fermentatie pentru a transforma elemente altfel daunatoare sau banale in ingrediente alimentare esentiale, cu scopul de a reduce uriasa amprenta de carbon a agriculturii.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, agricultura, sectorul forestier si alte activitati de utilizare a terenurilor au reprezentat 23% din totalul gazelor cu efect de sera generate de catre oameni intre anii 2007 si 2016. Acest procent creste la 37% daca sunt luate in calcul activitatile de pre-productie si post-productie.

Fermele de animale sunt responsabile cu 14,5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, a anuntat Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

migdale, Solar, pudraPudre proteice, realizate din apa, aer si electricitate regenerabila
Enter Solar Foods, o companie finlandeza, lucreaza in aceasta perioada la fabricarea unei pudre proteice comestibile, denumita Solein, utilizand apa, aer si electricitate regenerabila, ca modalitate de a separa productia alimentara de sectorul agriculturii.

Noua proteina Solein este realizata plasand o cantitate de microbi intr-un lichid si hranindu-i cu mici bule de oxigen si dioxid de carbon, un proces similar producerii de bere sau de vin, dar in absenta grauntelor si a strugurilor. Pe masura ce lichidul se ingroasa, el este uscat si transformat apoi intr-o pudra foarte fina, alcatuita in procent de 65% din proteine si care seamana foarte mult la gust cu faina de grau.

Compania intentioneaza sa comercializeze proteinele Solein cu aproximativ 5 euro / kilogram pana in anul 2021.

Fermentatia, o alta metoda de a limita emisiile de carbon
O alta companie care incearca sa limiteze emisiile de carbon generate de agricultura folosind fermentatia, String Bio – cu sediul in Bangalore -, lucreaza in prezent pentru a transforma metanul, un gaz de sera mult mai puternic decat dioxidul de carbon, intrucat capteaza de 28 de ori mai multa caldura, provenit din deseuri si surse naturale, intr-o pudra proteica destinata mai intai animalelor.

Astfel de initiative pentru mediu, alaturi de ingrijorarile legate de bunastarea animalelor si de sanatatea oamenilor, au stimulat atat cererea, cat si oferta de proteine alternative, a explicat Dan Altschuler Malek, partener si manager in firma de investitii Unovis Partners. In urma cu doar 10 ani, comerciantii vedeau in proteinele alternative o investitie riscanta, dar in prezent „ei au inteles ca exista o cerere uriasa pentru aceste produse”.

Friptura printata 3D
Nova Meats este o companie spaniola care foloseste o imprimanta speciala in 3D pentru a produce o friptura ce imita gustul si textura carnii. Imprimantele pot sa produca fripturi vegane tridimensionale folosind seringi cu forma unor cartuse pentru a ejecta proteine pe baza de plante.

Proteina fabricata cu ajutorul microorganismelor din vulcani
Proteinele de ultima generatie sunt mai putin procesate, a spus Thomas Jonas, CEO-ul de la Sustainable Bioproducts, o companie ce a fabricat o proteina bazata pe microorganisme gasite in izvoarele vulcanice fierbinti din Parcul National Yellowstone.

Dupa ce a strans fonduri de 33 de milioane de dolari in februarie, compania mentionata intentioneaza sa produca , in 2020, „un hamburger”, prin intermediul „unui procedeu inedit de fermentatie” a microbilor.

La capacitate maxima, uzina sa din Chicago poate sa produca o cantitate echivalenta de hamburgeri cu aceea fabricata din carnea de la vaci care pasc pe pasuni cu o suprafata de 6.100 de hectare.

“In mare parte, noi supravietuim pe aceasta planeta in baza unui sistem de agricultura care s-a schimbat foarte putin in ultimii 11.000 de ani… de cand am domesticit cateva animale si am cultivat cateva plante. Noile tehnologii ne ofera cu adevarat instrumentele necesare pentru a beneficia de o a doua domesticire – lucruri despre care nici macar nu stiam ca erau deja aici”, a adaugat Thomas Jonas.