ANSVSA: Rezultate negative pentru probele prelevate din portocale privind depasirea limitelor admise de reziduuri de pesticide

0
655

In probele de portocale analizate nu s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificarile si completarile ulterioare).

Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Arges in data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judetul Arges (localitatile: Pitesti, Mioveni, Curtea de Arges, Topoloveni si Campulung), pentru a verifica posibilitatea existentei unor depasiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide in aceste fructe.

Probele au fost trimise, in aceeasi zi, catre Laboratorul National de Referinta din Bucuresti, pentru a fi analizate.

Rezultatele analizelor, finalizate pe 15.02.2016, arata ca nu se inregistreaza depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

*In perioada 01.01.2016 – 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul retelei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor au receptionat, in vederea determinarii reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimala. La acestea se adauga 34 de probe prelevate la sfarsitul anului 2015 si pentru care s-au eliberat buletine de analiza in anul 2016.

Din totalul celor 450 de probe receptionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiza, iar pentru 47 se asteapta rezultatele.

Probele au fost recoltate in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import si au vizat produse de origine nonanimala care au ca risc asociat prezenta de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substante care se utilizeaza in diferite etape de obtinere a produsului destinat consumatorului final (insamantare, cultivare, transport, depozitare).

Mentionam cateva dintre fructele si legumele din care au fost prelevate si analizate probe in anul 2016: portocale, mandarine, lamai, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salata verde, castraveti, mere, rosii, varza, pomelo.

La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiza, nu s-au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.