ARC: Vanzarile de produse din carne de porc, pe plus

0
1806

Potrivit Agerpres, vânzările de produse din carne de porc înregistrează în această perioadă o creștere medie de 10-13%, comparativ cu aceeași perioadă in 2014, însă prețurile sunt cu circa 15% mai mici, din cauza fluctualiilor in prețul cărnii de porc pe piața europeană, a declarat Vladimir Mănăstireanu, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).

Comparativ cu anul 2014, când s-a înregistrat un vârf în luna iulie de 6,39 lei/kg la carnea de porc în viu, în luna octombrie 2015 prețul a scăzut la 5,28 lei/kg în viu, respectiv cu circa 17,4%. Acesta este influențat de variațiile prețului pe piața europeană din cauza embargoului impus de Rusia și datorită instituirii depozitării private din luna martie (4,56 lei/kg) până în luna mai (4,98 lei/kg), perioadă în care s-au retras cantități mari de carne de porc de pe piață. Referitor la volumul vânzărilor de preparate din carne, avem o creștere medie între 10 — 13% față de aceeași perioadă a anului trecut la preparatele din carne. Noi putem face evaluări doar la nivelul supermarketurilor nu și pe comerțul din târguri, specific acestei perioade a anului”, a explicat Mănăstireanu.

Potrivit datelor ARC, în supermarketuri, prețul la raft pentru specialitățile din carne de porc (pulpă, file) variază între 13,8 lei/kg și 15,5 lei/kg.

În ceea ce privește carcasa de porc, prețul a înregistrat o “cădere” cu 22,5% față de 2014, de la 7,5 — 8 lei/kg, la 6 — 6,2 lei/kg în prezent, iar la carnea de porc de lucru (CPL), respectiv cea folosită în fabrici pentru preparatele din carne, s-a redus cu 13,4% de la 7,54 lei/kg (preț mediu CPL) în 2014 la 6,53 lei/kg (preț mediu CPL) în 2015.

Pentru a satisface toate gusturile, procesatorii români se orientează în această perioadă către produsele tradiționale din carne de porc preferate de români, precum tobă, caltaboș, jambon sau cârnați, și aprovizionează piața cu astfel de produse.

Consumul mediu de produse din carne de porc pe piața autohtonă înregistrează o creștere față de anii trecuți, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.