Brexit a costat deja economia Marii Britanii 80 de miliarde de lire sterline (Banca Angliei)

0
54

Brexitul a costat deja economia britanica cel putin 80 de miliarde de lire sterline de la referendumul din 2016, iar iesirea din UE fara un acord ar putea forta o scadere urgenta a ratelor dobanzilor, a avertizat joi Gertjan Vlieghe, membru al Comitetului de politica monetara a Bancii Angliei (BoE), informeaza publicatia The Guardian.

De la votul din iunie 2016, Regatul Unit a pierdut aproximativ 2% din PIB, comparativ cu un scenariu in care nu ar fi fost niciun fel de evenimente interne economice semnificative, a apreciat Gertjan Vlieghe. El a explicat ca Marea Britanie a pierdut anual venituri de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline sau aproximativ 800 de milioane de lire sterline pe saptamana, in perioada scursa de la referendum, deoarece economia a stagnat in timp ce restul lumii inregistra una din cele mai solide expansiuni din ultimul deceniu.

Estimarea lui Vlieghe privind costul saptamanal de pana acum al Brexitului este mai mult decat dubla fata de suma de 350 de milioane de lire sterline pe saptamana promisa de sustinatorii iesirii tarii din Uniunea Europeana. Aceasta suma, care era inscriptionata pe autobuzele electorale care circulau in perioada campaniei, a reprezentat unul dintre subiectele controversate inaintea referendumului din 2016 privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Vlieghe a declarat joi la Londra: ”Acea scadere de 2% din PIB nu este lipsita de importanta, este vorba de 40 de miliarde de lire sterline sau, daca preferati in afise pe autobuze, este vorba de 800 de milioane de lire sterline pe saptamana”.

Oficialul a explicat ca investitiile in afacerile din Marea Britanie sunt aproape de zero, cu un declin de 3,7% inregistrat in 2018, chiar daca in celelalte tari din G7 (grupul celor mai bogate tari din lume – SUA, Germania, Franta, Italia, Japonia, Canada si Marea Britanie) a fost un avans anual de aproximativ 6%. Si cheltuielile de consum au incetinit deoarece gospodariile sunt sub presiune din cauza inflatiei ridicate, provocata de deprecierea semnificativa a lirei sterline dupa votul Brexit.

“Este foarte neobisnuita o scadere atat de accentuata a investitiilor, cand restul lumii se descurca atat de bine, cel putin pana de curand. Cresterea economiei britanice in ultimii doi ani a fost mai slaba decat ne-am fi asteptat pe baza evolutiei economiei globale. Pe baza a ceea ce s-a intamplat in restul lumii, ne-am fi asteptat ca PIB-ul Regatului Unit sa accelereze dar, de fapt, a incetinit”, a declarat oficialul Bancii Angliei.

Vlieghe, economist independent in randul celor noua membri ai Comitetului de politica monetara a Bancii Angliei, a apreciat ca magnitudinea efectelor negative asupra economiei inca nu sunt sigure, mai ales pe termen lung.

Desi a explicat ca exista o dezbatere democratica privind consecintele Brexitului, el a avertizat ca iesirea din UE fara un acord ar putea forta o scadere urgenta a ratelor dobanzilor.

Totusi, daca se ajunge la un acord, iar economia globala evita o noua incetinire iar presiunile inflationiste in marea Britanie cresc, atunci ar fi adecvat ca Banca Angliei sa majoreze o data pe an dobanzile, a afirmat Vlieghe.

In referendumul din iunie 2016 privind oportunitatea iesirii din UE, 51,9% dintre britanici s-au pronuntat pentru Brexit, in timp ce 48,1% au votat pentru ramanerea in interiorul blocului comunitar

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la finalul lui martie 2019, dar pana in prezent nu exista un acord cu Bruxelles privind viitoarele relatii.