Carlsberg a iesit din actionariatul United Romanian Breweries

0
518

Grupul danez Carlsberg a iesit din actionariatul berarului roman United Romanian Breweries Bereprod (URBB), care va continua sa produca, sub licenta, popularele marci Tuborg si Carlsberg in Romania, au declarat reprezentantii grupului pentru Profit.ro.

Carlsberg si-a vandut astfel participatia de 23% pe care o detinea indirect la URBB. “Renuntarea la participatia minoritara a companiei la URBB este in linie cu obiectivele noastre strategice din programul SAIL’22, in vederea eficientizarii afacerilor. URBB este un partener vechi al grupului Carlsberg si va continua sa produca o gama larga de bauturi Carlsberg, sub licenta”, a spus pentru Profit.ro Kasper Elbjørn, seful biroului de presa al grupului danez.

El a precizat ca strategia Carlsberg privind prezenta si obiectivele grupului pe piata romaneasca ramane “neschimbata” in urma tranzactiei.
Reprezentantii URBB nu au transmis un punct de vedere.

Carlsberg a intrat in actionariatul URBB in 2001, cu o un pachet de actiuni de 15,5%. Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, URBB este controlata de compania International Breweries (Netherlands) B.V., cu sediul la Amsterdam.

Portofoliul URBB include, pe langa marcile Tuborg si Carlsberg, sucurile Granini, berile Skol si Holsten, precum si producatorul de apa minerala Bilbor Mineral Water, activ scos la vanzare in luna septembrie, la un pret de circa 5 milioane euro. Compania ocupa locul al patrulea pe piata berii din Romania, cu o cota de 8% si vanzari la nivelul anului 2015 de aproape 335 milioane lei (74,6 milioane euro).

In mai anul trecut, Profit.ro a scris ca Tymbark, producator controlat de grupul polonez Maspex Wadowice, este interesat sa preia Bilbor Mineral Water, informatie confirmata de reprezentantii URBB.

Danezii au renuntat in acest an si la subsidiara din Uzbekistan, pe care o detineau integral, iar anul trecut la fabrici din Vietnam, Malawi si Danemarca.