Statistica alarmanta privind importul carnii de pasare din Ucraina; „Producatorii autohtoni devin tot mai vulnerabili”

0
415

Asociatia Producatorilor din Industria Avicola revine la tema ” importul carnii de pasare din Ucraina “, semnaland ca volumele continua sa creasca, fapt care ii pune pe producatorii locali in impas.

Asociatia semnaleaza ca tot mai multe intreprinderi ucrainene obtin autorizatii pentru livrarea carnii de pasare in Moldova, iar producatorii autohtoni devin tot mai vulnerabili si supusi riscurilor de a micsora volumele de producere si de a reduce numarul locurilor de munca.

„In iunie 2015, in cadrul dezbaterilor pachetului agricol si in contextul discutiei despre oportunitatea micsorarii cotei TVA pentru comercializarea carnii, Ministerul Economiei a promis introducerea, in scurt timp, a masurilor de protejare a producatorilor autohtoni fata de importul carnii de pasare din Ucraina. Insa, cand in primul trimestru al anului curent au fost discutate masurile de limitare a importurilor din Ucraina, pe ultima suta de metri, fara explicatii, carnea de pasare a fost exclusa din lista produselor la care se introduceau cotele de import. Asociatia Producatorilor din Industria Avicola, luand in consideratie cresterea semnificativa a importurilor carnii de pasare din Ucraina, solicita Guvernului sa revina la problema”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei.

Contactat de IPN, presedintele Consiliului companiei Avicola Floreni, Vladimir Saulschi, a confirmat ca importurile de carne de pasare pe piata locala cresc, si nu numai din Ucraina.

„Este regretabil pentru ca productia noastra este de o calitate buna. Noi livram retelelor comerciale din Moldova carne proaspata, racita, ceea nu se poate face, in mod obiectiv, cand e vorba de importurile de acest produs”, a specificat el. Presedintele a mai precizat ca intreprinderea are 1300 de angajati.

importul_carnii_de_pasare2Potrivit statisticilor cu care opereaza Asociatia Producatorilor din Industria Avicola, de la inceputul anului curent, importurile de carne de pasare au fost in crestere, de la 1,02 mln tone la 1,4 mln tone, cu exceptia lunii februarie (940 mii tone). Importurile acestui produs din Ucraina au ajuns la 350 de mii de tone in ianuarie, 480 de mii de tone in februarie, 780 de mii de tone in martie, 460 de mii de tone in aprilie. In mai si iunie au fost importate din Ucraina 560 de mii de tone si, respectiv, 770 de mii de tone de carne de pasare.