Carnea de vita si orezul sunt principalele sectoare care ar putea fi cel mai afectate in urma concesiilor din cadrul acordurilor comerciale

0
251

In schimb, carnea de porc si produsele lactate sunt considerate ca având potentialul cel mai mare la exportul din Uniune catre tarile terte, urmare a noilor acorduri internationale ale UE.

In cadrul lucrarilor reuniunii Consiliului Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit – desfasurata in 14 si 15 noiembrie 2016 la Bruxelles, Belgia a existat o prezentare din partea Comisiei si un schimb de opinii in ce priveste Studiul privind impactul concesiilor din acordul de liber schimb asupra produselor agricole.

Romania, alaturi de celelalte state membre a solicitat Comisiei Europene o analiza a efectelor cumulative ale negocierilor, care au loc in prezent, in cadrul acordurilor de liber schimb.

Din datele studiului prezentat, carnea de vita si orezul sunt principalele sectoare care ar putea fi cel mai afectate in urma concesiilor din cadrul acordurilor comerciale. In schimb, carnea de porc si produsele lactate sunt considerate ca având potentialul cel mai mare la exportul din Uniune catre tarile terte.

Alte subiecte pe ordinea de zi au vizat bunastarea animalelor in timpul transportului, delegatia suedeza facând o informare in acest sens, iar un alt subiect – crearea unei platforme pentru bunastare animala, existând o informare din partea delegatiei olandeze.

Utilizarea indicatiilor geografice pentru produsele agricole care nu reflecta originea sau provenienta a fost adusa in discutie de delegatia elena, iar rezultatele conferintei ministeriale privind dermatoza nodulara contagioasa au fost prezentate de delegatia din Bulgaria.