Comisia Europeana intensifica pregatirile pentru scenariul fara acord cu Marea Britanie

0
24
declansare brexit1, acord

Comisia Europeana a publicat, in 13 noiembrie, informatii detaliate despre pregatirile si planul sau de actiune in cazul unui scenariu fara acord in ce priveste negocierile cu Marea Britanie in temeiul Articolului 50.

Pachetul de masuri propuse de Comisie in cazul scenariului fara acord cuprinde:
 o comunicare: un numar restrans de actiuni urgente in domenii prioritare, care ar putea fi puse in aplicare in cazul in care nu se ajunge la un acord cu Marea Britanie; aceasta vine in completarea unei prime comunicari.

 doua propuneri legislative: amendamente la actuala legislatie europeana in materie de vize si eficienta energetica, necesare, indiferent de rezultatul negocierilor; astfel, daca Marea Britanie le va permite cetatenilor UE accesul fara vize pe teritoriul sau, acelasi principiu se va aplica si pentru cetatenii britanici care calatoresc in UE;

 o notificare: informatii extinse cu privire la modificarile ce vizeaza persoanele care calatoresc intre UE si Marea Britanie dupa 29 martie 2019 sau pentru companiile ale caror servicii ar putea fi afectate de aceasta situatie; notificarea mai include, printre altele, informatii privind controalele la frontiera si controalele vamale, permisele de conducere si pasapoartele pentru animale de companie.

In timp ce Comisia Europeana lucreaza din greu pentru un scenariu care sa includa un acord si continua sa puna cetatenii pe primul loc in negocieri, retragerea Marii Britanii va provoca, fara indoiala, perturbari – de exemplu in lanturile de aprovizionare a companiilor – indiferent daca exista sau nu un acord.

Theresa_May14Masurile urgente nu pot ameliora efectele depline ale acestor modificari. Insa in cazul unui scenariu fara acord, aceste efecte vor fi si mai puternice, iar viteza de pregatire ar trebui sa creasca semnificativ. Pot fi necesare, in mod exceptional, masuri de urgenta in zone specifice, pentru a proteja interesele si integritatea UE.

In ultimul an, Comisia a purtat discutii tehnice cu statele membre UE-27 atat cu privire la aspectele generale, cat si la etapele specifice de pregatire sectoriala, juridica si administrativa.

Comisia isi va intensifica eforturile in urmatoarele saptamani, organizand o serie de seminarii intensive pe diverse domenii, printre care: serviciile financiare, transportul aerian, coordonarea securitatii sociale, cerintele sanitare si fitosanitare.

In 2017, Marea Britanie a notificat Consiliului European in intentia sa de a parasi Uniunea Europeana. Cu exceptia cazului in care un acord ratificat de retragere stabileste o alta data sau Consiliul European, in conformitate cu articolul 50 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeana si in acord cu Marea Britanie, hotaraste in unanimitate ca tratatele inceteaza sa se aplice la o data ulterioara, legislatia primara si secundara va inceta sa se aplice in Marea Britanie incepand cu 30 martie 2019, ora 00:00 (CET). Este data retragerii, la care Marea Britanie va deveni o tara terta.