Din 31 martie, consumatorilor li se vor retine 50 de bani pentru sticlele sau ambalajele reutilizabile

0
134
timbru, apa

Pentru sticlele returnabile si alte ambalaje reutilizabile, incepand cu data de 31 martie magazinele vor retine pe bonul fiscal valoarea de 50 de bani/ambalaj (sticle sau alte ambalaje reutilizabile), suma pe care clientii o pot recupera ulterior.

OUG nr. 74/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambajale si a OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu prevede o serie de obligatii pe care le au operatorii economici care comercializeaza cu amanuntul produse distribuite/vandute in ambalaje primare reutilizabile.

In acest fel, agentii economici vor avea obligatia de a informa consumatorii cu privire la valoarea garantiei materiale retinute si a sistemului de preluare a ambalajelor respective, sa primeasca ulterior la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate.

Ambalajele returnate trebuie sa fie in stare corespunzatoare, optima pentru reutilizare, iar in baza bonului fiscal valoarea retinuta va fi returnata consumatorului.

Totodata, agentii economici care introduc pe piata nationala produse in ambalaje reutilizabile au obligatia sa marcheze, sa inscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat pentru consum sintagma „ambalaj reutilizabil”.

petPana in data de 1 ianuarie 2021, in baza evaluarii eficientei economice, sociale si de mediu, precum si a impactului asupra intreprinderilor mici si mijlocii, prin hotarare a Guvernului, va fi stabilit un sistem de garantie-returnare care sa se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri si 3 litri inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piata nationala bere, mixuri de bere, mixuri de bauturi alcoolice, cidru, alte bauturi fermentate, sucuri, nectaruri, bauturi racoritoare, ape minerale si ape de băut de orice fel.

Agentii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate sunt obligati sa detina, incepand din 1 ianuarie 2020, un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile de cel putin 5%, dar nu mai putin decat procentajul mediu din perioada 2018-2019, crescand acest procentaj cu 5%/an, pana in anul 2025, implicit.