Grau cu “gluten sigur” pentru persoanele cu intoleranta

Cercetatorii de la Universitatea Wageningen din Olanda folosesc biotehnologia genetica pentru a elimina antigene toxice din gluten care provoaca probleme pentru persoanele cu boala celiaca si pentru cele care prezinta intoleranta la gluten. Potrivit Food Navigator, oamenii de stiinta folosesc instrumentul de editare a genei CRISPR-Cas9 pentru a face acest lucru.

„Antigenii, cunoscuti sub denumirea de epitopi, sunt vizati si distrusi fara a afecta caracteristicile unice – elasticitatea, cresterea, forma si masticabilitatea, glutenul regasindu-se sub forma de aluat in multe produse de cofetarie”, arata Food Navigator.

Procesul este extrem de complex, deoarece graul modern pentru paine are de cinci ori mai multe secvente ADN decat codul genetic uman. Genele de gluten din interiorul genomului de grau pot avea pana la 50 de gene intr-un singur cromozom, au spus cercetatorii.

“Nu toate aceste gene au epitopi toxici, dar cu aceasta noua tehnica CRISPR-Ca9  este posibil sa eliminam o parte din ele si sa le lasam pe cele netoxice”, a declarat Jan Schaart, cercetator la Wageningen Plant Research.

cerealeAceasta cercetare ar putea avea ramificatii semnificative pentru 1% pana la 2% din populatia lumii care are intoleranta la gluten sau care incearca doar sa evite glutenul in dieta lor. Daca glutenul de grau poate fi modificat pentru a elimina antigenii problematici, ar putea insemna ca bolnavii de celiachie ar putea sa manance din nou in siguranta produsele cu faina, fara a avea simptomele comune de balonare, diaree si constipatie.

Numarul persoanelor pe care aceasta cercetare biotehnologica ar putea sa le ajute ar putea fi mult mai mare decat atat, deoarece exista numeroase persoane care au o intoleranta nediagnosticata la gluten. Celiac Sprue Association din Statele Unite, estimeaza ca mai mult de 90% dintre americani cu boala celiaca nu au fost diagnosticati oficial.

Piata fara gluten este mare si in crestere. Conform datelor, vanzarile de produse fara gluten in S.U.A. au fost estimate la 973 milioane de dolari in 2014 si se estimeaza ca vor depasi 2 miliarde de dolari in acest an. Cu toate acestea, nu toti consumatorii care cumpara produse fara gluten au de fapt un motiv medical pentru a face acest lucru. Grupul Hartman a estimat ca 35% dintre consumatorii care achizitioneaza produse fara gluten afirma ca nu au nici un motiv special si doar 8% dintre cei chestionati au declarat ca au o intoleranta la gluten

„Acest grau “cu gluten sigur” ar putea sa nu intre pe piata timp de cinci pana la zece ani, spun oamenii de stiinta, deoarece exista obstacole de reglementare legate de aplicatiile bazate pe alimente ale tehnologiei CRISPR-Ca9. Uniunea Europeana a decis ca aceste tehnici biotehnologice noi intra sub incidenta regulamentelor sale privind organismele modificate genetic (OMG), ceea ce inseamna ca liniile de grau rezultate vor fi supuse sigurantei alimentare si testelor de mediu” , a aratat Food Navigator.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta olandezi intentioneaza sa comercializeze liniile de grau modificate genetic din aceasta tara si apoi sa le importe in UE. Intre timp, acestia cauta mai multi finantatori si parteneri pentru proiect. Fabrficile de panificatie si produsele pe baza de grau ar putea beneficia de grau “cu gluten sigur” daca si cand produsul devine comercializat. Consumatorii cu boala celiaca si cei care doresc sa tina o dieta fara gluten ar fi potentialii clienti-tinta, beneficiile rezultate depasind orice ingrijorare cu privire la ingineria genetica folosita.

Aceasta tehnologie castiga interesul pe scara larga a companiilor producatoare de produse cu grau, cat si al consumatorilor, nu doar datorita faptului ca se obtine un gluten sigur, ci si datorita faptului ca se mentin aceleasi caracteristici de elasticitate, forma si masticabilitate, asociate painii.