Gyulahus Kft construieste o fabrica si un abator nou la granita cu Romania

0
1399
legea_150_7
plan, schita

Avand in vedere rezultatele financiare peste asteptari si cresterea exponentiala a exporturilor in 2015, procesatorul de carne ungar Gyulahus Kft si-a propus construirea unei noi fabrici de prelucrare a carnii si a unui nou abator in orasul Gyula, aflat in sud-estul Ungariei, la granita cu Romania. Noile investitii vor permite companiei sa proceseze un milion de capete de animale pe an.

Primarul din Gyula, Erno Görgényi a declarat ca investitia planificata ar putea crea pana la 500 de noi locuri de munca, dar implementarea proiectului depinde de succesul strategiei guvernamentale de dublare a numarului de porci din Ungaria de la 3 milioane de capete, la  6 milioane de capete, pana in 2020, a raportat agentia ungara de stiri MTI.

Succesul potential al investitiei va fi in mare parte determinat de capacitatea Gyulahús “de a gasi noi piete de export pentru produsele sale”.

 

Zsolt Daka, directorul general al procesatorului de carne ungar, a declarat ca Gyulahús a fost capabil sa gestioneze efectele embargoului impus de Rusia asupra produselor agricole din UE, prin compensarea pierderilor sale, cu cresterea exporturilor catre Marea Britanie, Slovacia si Republica Ceha. In plus, Gyulahús a reusit sa-si mareasca vanzarile pe piata interna, ungara, mentiona Daka. Anterior, exporturile Gyulahús pe piata rusa reprezentau circa 20% dintre vanzarile externe ale companiei, dupa cum arata datele oferite de procesatorul de carne ungar.

Credit nerambursabil de 5,8 milioane €

Printr-o nota diplomatica, presedintele rus Vladimir Putin l-a invitat in aceasta luna, pe premierul ungar Viktor Orban la o reuniune la Moscova pentru a discuta despre contrabalansarea sanctiunilor UE asupra economiei ruse si a cauta potentiale parteneriate in diverse domenii. Pe termen lung, consolidarea cooperarii dintre Moscova si Budapesta ar putea duce la ridicarea sanctiunilor ruse la importul de produse procesate din carne din Ungaria.

Compania Gyulahús este detinuta de autoritatile municipale din Gyula. Firma a fost infiintata in 2012, prin preluarea unui procesator de carne insolvabil, Gyulai Húskombinat. Pentru a finanta achizitionarea si investitiile necesare, municipalitatea a primit un credit nerambursabil pentru investitii in valoare de 1,8  trilioane HUF (5,8 milioane €) pentru a cumpara bunurile Gyulai Húskombinat.

Eforturile guvernului de a mentine fabrica de prelucrare a carnii din Gyula sunt parte a eforturilor autoritatilor centrale de stimulare a consumului de carne de porc in Ungaria. In 2014, guvernul a lansat un program pilot in valoare de 1,6 miliarde HUF (5,1 milioane €) ce isi propune sa sprijine fermele de reproducere a porcinelor si fabricile de prelucrare a carnii de porc.

Venituri de 16 milioane €

In prezent, procesatorul de carne Gyulahús dispune de o forta de munca de aproximativ 310 angajati. In 2015, Gyulahús a raportat venituri de 5 miliarde HUF (16 milioane €) si un profit net de 500 milioane HUF (1,6 milioane €).

Portofoliul de produse al companiei include o gama larga de mezeluri, salamuri, pateuri, jamboane, paste si multe alte produse fabricate cu carne de porc si carne de vanat. Firma mentioneaza in mijloacele proprii de informare ca are certificari ISO 22000 si HACCP, dar si ca detine doua puncte de vanzare in Gyula si in orasul vecin Bekescsaba. Fabrica de prelucrare a carnii din Gyula a fost infiintata in 1978 ca o entitate de stat ce a fuzionat apoi cu un abator local.