Legionella – inamicul ascuns din sistemele de apa

0
728

Legionella sunt bacterii care se gasesc in mod natural in resursele de apa si se pot dezvolta oriunde in ape dulci, inclusiv in: conducte de apa calda si rece, sisteme de aer conditionat, piscine, capete de dus, umidificatoare, rezervoare de apa etc.

In special operatorii din zonele de alimentatie si turism, agentii de distributie a apei calde si reci ar trebui sa pregateasca un Plan de Siguranta a Apei. Planul trebuie sa includa evaluarea si descrierea sistemului, identificarea zonelor critice si evaluarea riscurilor, identificarea masurilor de control (controlul temperaturii, prevenirea stagnarii apei, curatarea si dezinfectarea periodica etc.), elaborarea unui program de monitorizare a eficacitatii aplicarii masurile de control si validarea eficientei Planului prin investigatii regulate privind prezenta Legionella, o bacterie care poate duce la boli cum ar fi febra Pontiac si pneumonie severa, uneori letala.

Conditiile ideale pentru Legionella sunt: temperaturi cuprinse intre 25°C si 50°C, stagnarea apei, amplificarea biofilmului, cazuri in care Legionella se inmulteste rapid. De obicei, apa potabila cu Legionella nu prezinta un risc direct.

Calea de transmisie este inhalarea de aerosoli care sunt infestati cu aceasta bacterie – de exemplu cei din dusuri, camere cu aer conditionat sau bazine. Este important sa se monitorizeze evolutia conditiilor periculoase pentru Legionella, in special in sistemele de apa potabila si in apa calda.

Legionella este subiectul avertizarii din reteaua europeana de supraveghere si comunicare a cazurilor de aparitie; aceasta retea functioneaza conform legislatiei comunitare si impune obligatia de a raporta cazurile de boala.

Daca se observa o proliferare relevanta a Legionella, este necesara curatarea si optimizarea proceselor care implica apa, pentru a elimina riscurile pentru sanatatea umana. Avand in vedere ca Legionella este foarte adaptabila, este esential sa se aleaga o combinatie adecvata de tehnici de remediere pentru fiecare sistem.

In tara noastra, WESSLING Romania SRL ofera servicii de asistenta in elaborarea planurilor de siguranta a apei, revizuirea intregului circuit si a tuturor sistemelor de apa pentru evidentierea punctelor vulnerabile si critice, elaborarea planurilor de investigare pentru validarea periodica a eficientei masurilor de prevenire aplicate pentru aparitia Legionella, colectarea probelor de apa si aer si analiza lor microbiologica in cadrul laboratoarelor certificate WESSLING, redactarea rapoartelor pentru interpretarea rezultatelor analitice.

WESSLING propune totodata masurile necesare si schimbarile care trebuie aduse sistemelor; monitorizeaza aplicarea acestora si ofera suport specific, cum ar fi controlul analitic al performantei.

Examinarea instalatiilor tehnice si planificarea investigatiilor, precum si analizele microbiologice de laborator sunt toate in competenta companiei – care ofera servicii integrate dintr-o singura sursa. In urma unei astfel de inspectii si a aplicarii tuturor masurilor propuse pentru Legionella, clientii WESSLING obtin garantia de siguranta pentru toate instalatiile gestionate.