ANSVSA retrage de pe piata peste 29 de tone de rodii importate din Turcia, care contin pesticide peste limita admisa

0
410

Cantitatea de rodii la care a fost constata depasirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kg, din care a fost regasita in depozit o cantitate de 1.155 de kg, care a fost sechestrata si trimisa spre distrugere. Actiunea de retragere de pe piata a lotului respectiv de rodii este in curs de desfasurare,” se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

In perioada 26 august – 01 septembrie 2016, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au controlat 81 de transporturi de produse de origine nonanimala, importate din urmatoarele tari terte: Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Africa de Sud care au insumat o cantitate de 1859.82 tone.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate in punctele finale de import (depozite autorizate) si 64 de transporturi in Posturile de Inspectie la Frontiera: Constanta Nord, Constanta Sud, Sculeni, Galati, Albita, Moravita.

Din fructele si legumele verificate: ardei gras, rosii, fasole, pere, lamai, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici, mere au fost prelevate probe in vederea analizarii in laborator pentru determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

Au fost prelevate si analizate in perioada mentionata 14 de probe, nu au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide. Probele analizate au avut rezultate conforme, cu exceptia a 2 probe de rodii provenite din Turcia, la care a fost depasita limita maxima admisa pentru pesticidul acetamiprid, dar conform formulei EFSA nu sunt depasite ArfD si ADI (doza acuta de referinta si aportul alimentar zilnic).

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si municipiului Bucuresti au initiat toate masurile legale ce se impun in vederea protejarii sanatatii publice.