Comerciantul care sprijina producatorii romani

0
1073

Avem o deschidere maxima pentru tot ceea ce inseamna producator roman si produse autohtone”. Suna ireal dar este mesajul reprezentantului unui mare lant de supermarketuri din tara noastra. In judetul Vrancea, iata, consumatorii pot cumpara numai produse romanesti, gustoase, sanatoase si la preturi accesibile.

Producatorii romani intra cu greu cu marfa in marile lanturi de magazine din Romania. Fie ca e vorba de Carrefour, Auchan, Billa sau Kaufland, reprezentantii acestor lanturi comerciale prefera produsele din Polonia, Turcia sau Grecia, in dauna produselor romanesti, tocmai pentru pretul mai scazut, dar care lasa foarte mult de dorit la capitolul…calitate. Exista insa si un roman care rezista invaziei lanturilor internationale. Feliciu Paraschiv este proprietarul a sase supermarketuri Paco in judetul Vrancea, 4 in Focsani si doua in Odobesti, si ofera aproape exclusiv produse romanesti la preturi imbatabile.

“Profitul nostru pe care-l aducem este de 4-5 ori mai mare decat profitul adus de marile lanturi de magazine care vin din alte tari si comercializeaza pe teritoriul Romaniei, si asta pentru ca dumnealor inregistreaza deseori pierderi si profituri foarte mici, exportand capitalul in afara tarii”, a punctat Feliciu Paraschiv.

A fost greu la inceput, dar si-a creat legaturi stranse cu producatorii locali, iar in prezent comercializeaza cu preponderenta marfa romaneasca.

Feliciu Paraschiv, director Paco Prod Serv: “Noi, comerciantii mici, incercam cat putem de mult sa sustinem producatorii romani, varianta din noua lege cu lantul scurt de aprovizionare este foarte buna. Noi deja operam pe varianta asta de cativa ani”.

Pentru a se face si mai bine inteles, reprezentantul lantului de supermarketuri din Vrancea a venit si cu cateva exemple graitoare:

Anul trecut am blocat orice mar la achizitie din import, din Polonia sau Ungaria, in momentul in care un producator din Vrancea a creat cateva depozite de legume fructe si ne-a spus ca deschide cateva depozite frigorifice. Am vandut numai merele acestui producator timp de doua luni de zile, undeva la 20-30 de tone pe luna, nesperat de mult . Mai mult, in vara anului trecut am blocat tot ce inseamna import de legume-fruncte pe care le gaseam si in Romania, aprovizionand din zona Matca. Avem o deschidere maxima pentru tot ceea ce inseamna producator roman.

In plus, pentru a facilita cat mai mult relatia dintre producator si supermarket, directorul centrelor comerciale a permis mai multe variante de plata ale producatorilor, tocmai pentru a avea cat mai mult produse locale pe rafturile magazinelor sale.

Feliciu Paraschiv, director Paco Prod Serv :“Am acceptat si cu borderou de achizitie si cu factura. Sunt unii care nu au intreprinderi individuale sau nu pot sa emita o factura, atunci putem sa achizitionam marfa de la ei cu borderou de achizitie”

legumeA reusit pe aceasta piata invadata de lanturile internationale prin ambitie, munca, dar si din dorinta de a ajuta producatorii romani: “Ne remarcam fata de marile lanturi de magazine prezente la nivel national prin faptul ca noi platim absolut tot timpul pe loc marfa producatorilor romani. Politica noastra este sa platim marfa cat mai repede la producatori. In marile lanturi de magazine, producatorii de legume-fructe, spre exemplu, primesc banii la 90 de zile”, a adaugat directorul lanturilor de supermarketuri din judetul Vrancea.

In sedinta Comisiei de Agricultura de ieri, presedintele Nini Sapunaru a laudat exemplul pe care acest lant de supermarketuri il da in acest sector din Romania:

Ati avut in fata astazi un comerciant din Romania nu mic, destul de mare, dar local, care a spus in felul urmator: eu traiesc din adaos comercial, eu functionez si dau profit mai mare decat marile lanturi de hipermarketuri, avem profit mai mare decat ei pentru ca noi nu ascundem banii. Nu avem alte taxe, nu percepem alte taxe de la producator, traim ca orice comerciant din adaos.

In anul 2013,potrivit datelor Ministerului de Finante, afacerea lui Feliciu Paraschiv a atins cifra de 10 milioane de euro, in crestere cu 8 procente fata de anul anterior.