O reala “criza a sparanghelului” posibila datorita lipsei lucratorilor romani din Marea Britanie

0
69

Multi dintre producatorii britanici de legume si fructe se bazeaza indeosebi pe muncitorii sezonieri din Romania si Bulgaria, care opteaza pentru locuri de munca pe termen scurt, nedorite de muncitorii britanici, fapt ce poate conduce la o adevarata criza a sparanghelului.

In Marea Britanie, sezonul sparanghelului este scurt si timpuriu, derulandu-se in mod traditional, intre 23 aprilie si jumatatea lunii iunie. Acest lucru reprezinta un test real pentru criza fortei de munca din 2019, an in care antreprenorii britanici sunt nevoiti sa faca eforturi considerabile pentru recrutarea lucratorilor, circumspecti datorita Brexit-ului lung. Lucratorii romani si bulgari sunt totodata preocupati de modul in care vor fi primiti de britanici, care au votat, in 2016, pentru parasirea Uniunii Europene.

“Daca avem cu 20% mai putini muncitori, atunci vom recolta cu 20% mai putin sparanghel. Agricultura din Regatul Unit nu este un joc cu marja mare, deci un minus de 20% presupune ca vom iesi in pierderi. 50% poate cauza faliment”, sustine Chris Chinn, antreprenor din Marea Britanie.

Preocuparea acestui antreprenor s-a evidentiat dupa ce 20 din cei 100 de muncitori, care ar fi trebuit sa contribuie la infiintarea culturilor in ianuarie, au renuntat. Dintre cei 247 de lucratori care trebuiau sa vina intre 31 martie si 6 aprilie, 125 trebuie deocamdata sa isi reserve zborurile.

Theresa_May14Mai sunt 10 zile pana la  iesirea Marii Britanii din UE si Guvernul nu a aprobat un accord de retragere sau prelungire, fapt ce poate determina un Brexit fara accord, risc ce nu poate fi exclus. Daca Marea Britanie va fi de accord cu o intelegere de separare, va incepe o perioada de tranzitie, in cadrul careia va fi mentinuta libertatea de miscare, pana la sfarsitul anului 2020.

Cetatenii Uniunii Europene care vin in Marea Britanie dupa 29 martie, in lipsa unei intelegeri, vor avea obligatia inregistrarii, pentru a lucra o perioada ce depaseste trei luni. Sectorul fructelor si legumelor se bazeaza anual pe 80.000 de lucratori sezonieri, veniti din spatial Uniunii Europene. Daca, intr-o vreme, abundau cererile, in prezent agentiile de munca declara ca exista o scadere fata 2017 si 2018, deoarece lucratorii romani si bulgari au decis sa se indrepte spre alte spatii europene.

Marii Britanii i s-a redus numarul de muncitori in domeniu, amenintand scaderea cifrei de afaceri in sectorul alimentar, iar antreprenorii sa mareasca salariile si bonusurile. La sfarsitul acestei verii, fermele vor oferi cazare gratuita, acoperind totodata costurile zborurilor, pentru a-i detemina pe muncitori sa aleaga, in continuare, Marea Britanie.

De obicei, fermele britanice aloca lucratorilor salariul minim national de 7,83 lire/ora, adaugandu-se bonusuri, in fuctie de performanta.

„Agricultura Regatului Unit va intra, cu siguranta, intr-o perioada de criza. Lipsa muncii inseamna lipsa recoltei, ceea ce inseamna ca nu vor exista fructe si legume pe rafturile supermarketurilor britanice”, a declarat Stephanie Maurel, directorul executiv al companiei Concordia, o organizatie caritabila care gaseste companii de recrutare din UE pentru fermele britanice.