Pentru o zi, Suceava a fost capitala diabetologiei romanesti

0
9

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat, la Suceava, prima editie din 2019 a Cursului SRDNBM. Tema generala a cursului a fost “Diabetul zaharat si complicatiile lui – ucigasii silentiosi ai omenirii”, coordonator local fiind dr. Gabriela Creteanu, seful Centrului Judetean Antidiabetic Suceava.

Cursul a adus in prim-plan noutatile in managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizari ale ghidurilor internationale, insistand pe complicatiile asociate, cele care, la nivel global, transforma diabetul intr-una dintre principalele cauze ale mortalitatii.

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. Romulus Timar, a prezentat motivul care a determinat societatea sa organizeze cursuri de acest gen:

“In primul rand din cauza ca diabetul zaharat si obezitatea sunt intr-o continua crestere. La nivel mondial, numarul pacientilor de diabet zaharat este de peste 400 de milioane, iar in Romania, un studiu facut de prof. dr. Maria Mota a aratat o prevalenta a diabetului in jurul valorii de 11% Moldova fiind zona cu prevalenta crescuta atat a diabetului (12,38%), cat si a obezitatii. Practic, din zece persoane adulte, una are diabet.”

Vorbitorul a tinut sa mentioneze faptul ca, la fiecare persoana diagnosticata cu diabet zaharat, mai exista una care este netratata, nestiind ca este afectata de boala. Diabetul zaharat poate insa fi prevenit, indeosebi prin modificarea stilului de viata, iar tratamentul (in cazul aparitiei bolii) poate fi unul cu efecte pozitive. In prezent, diabetul zaharat reprezinta cauza principala de cecitate, in tarile dezvoltate, si cauza principala de amputatie a membrelor superioare.

Dr. Sorin Hincu, presedinte al Colegiului Medicilor din judetul Suceava, a apreciat drept deosebita initiativa de organizare a cursului, cu convigerea ca rezultatele acestuia se vor vedea curand:

“(…) Este foarte foarte important ca populatia sa constientizeze cauzele acestei boli si sa aiba posibilitatea de a beneficia de un tratament cat se poate de corect. Faptul ca se discuta astazi despre complicatii este foarte important si, tocmai din cauza ca aceasta specialitate are conexiuni cu toate specialitatile, vom organiza o conferinta – facem una anual – care sa fie dedicata diabetului.”

Prin mesajul sau, ministrul Sanatatii, ec. Sorina Pintea, a facut in principal referire la reorganizarea Programului National de Diabet Zaharat, in scopul asigurarii accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulino-dependent la mijloace eficace de monitorizare si control al glicemiei.