Primii trei jucatori de pe piata produselor de nutritie pentru sportivi au o cota de piata combinata de 44%

0
311

Vanzarile de produse de nutritie pentru sportivi au cunoscut o crestere exponentiala in 2016; totusi, ritmul de crestere a vanzarilor, din punct de vedere valoric, a fost ceva mai mic comparativ cu 2015, cand s-a inregistrat un nivel de 17% al acestui indicator.

Cresterea mai lenta a valorii vanzarilor de produse de nutritie pentru sportivi este atribuita pretului mai scazut al produselor de nutritie pentru sportivi, urmare a reducerii cotei TVA de la 24% la 9% incepand din a doua jumatate a anului 2015.

Peisajul competitiv
Piata romaneasca a produselor de nutritie pentru sportivi a ramas oarecum fragmentata in anul 2016. Cu toate acestea, primii trei jucatori au inregistrat o cota de piata combinata de circa 44% din punctul de vedere al valorii vanzarilor din anul anterior (2015). Compania VP Laboratory detine pozitia de lider al acestui segment, cu o cota de piata de 23% din punctul de vedere al valorii vanzarilor, urmata de Redis Co, cu 12% si de Nutrivita cu 8%. Aceste companii sunt de asteptat sa-si mentina pozitiile in top trei companii cele mai mari din domeniu, datorita vizibilitatii lor puternice in punctele de vanzare, sali de sport si alte locuri similare. Producatorii au investit in campaniile de marketing si publicitate ale acestor branduri, fapt care i-a ajutat sa devina lideri in categorie si inca ii ajuta sa genereze vanzari mai mari decat concurentii lor din domeniu.

Perspective
Pe parcursul perioadei de prognoza (urmatorii 5 ani) este de asteptat ca valoarea vanzarilor de produse de nutritie pentru sportivi sa creasca intr-un ritm mediu anual de 7% (calcul la preturi constante, din 2016). Aceasta diminuare a ritmului de crestere al pietei pe parcursul perioadei de prognoza se datoreaza faptului ca aceasta categorie va intra intr-o etapa de maturizare a pietei.