Pungile din plastic de unică folosință, interzise în New York

0
43

Utilizarea pungilor din plastic de unică folosință a fost interzisă în statul american New York, relatează dpa, agenție citată de Agerpres.

Decizia este menită să pună capăt utilizării anuale a 23 de miliarde de astfel de pungi care sufocă gropile de gunoi şi umplu de deşeuri străzile, râurile şi oceanele.

Practic, cele mai multe magazine nu mai au voie să utilizeze astfel de pungi. Drept alternativă, ele vor trebui să vândă pungi de hârtie în valoare de cinci cenţi sau să ofere unele reutilizabile. Autorităţile urmează să impună amenzi pentru încălcarea interdicţiei după o perioadă de graţie.

New York este cel de-al treilea stat american care a impus o astfel de interdicţie după California şi Oregon. Locuitorii oraşului New York, cel mai populat oraş din SUA, folosesc peste 10 miliarde de pungi de plastic de unică folosinţă în fiecare an, afirmă oficialii locali. Astfel, 91.000 de tone de plastic sunt trimise la gropile de gunoi, cu un cost de 12,5 miliarde de dolari anual pentru eliminarea acestora.

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, a înmânat gratuit pungi refolosibile în Manhattan, ca parte a unei campanii de educare a publicului pentru a-i încuraja pe cumpărători să treacă la alternative reutilizabile.

Unele pungi de plastic sunt scutite de lege, cum ar fi cele pentru mâncare la pachet, carne sau peşte proaspete, produse vrac şi medicamente pe bază de reţetă.