Reactie mixta la acordul comercial UE-Mercosur

0
125

O intelegere comerciala intre UE si Mercosur a fost convenita dupa 20 de ani de negocieri, insa si in prezent se ridica o serie de intrebari privind standardele de productie.

Discutiile dintre Mercosur si UE, care au inceput in 1999, s-au finalizat cu un acord incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, acord care va duce la reducerea sau eliminarea tarifelor comerciale pentru un numar de produse, inclusiv produsele din carne exportate din statele membre ale Mercosur in UE.

In prezent, comertul bilateral UE cu Mercosur se ridica la 88 de miliarde de euro pe an pentru bunuri si 34 de miliarde de euro pentru servicii. Potrivit Comisiei Europene, acordul va insemna ca exportatorii din UE vor beneficia de reduceri tarifare progresive care, in timp, vor aduce companiilor europene economii anuale de peste 4 miliarde de euro.

Cu privire la acord, Mercosur a declarat:

“Acordul atins asigura principalele obiective stabilite de tarile Mercosur, deoarece imbunatateste conditiile de acces la bunuri si servicii pentru exporturile noastre, permitand in acelasi timp un timp de tranzitie pentru deschiderea pietelor noastre pentru bunurile si serviciile europene si pastreaza instrumente de dezvoltare industriala in domenii precum proprietatea intelectuala, achizitiile publice si apararea pietelor nationale.

Acordul va oferi oportunitati de a exporta pe o piata cu peste 500 de milioane de locuitori, cu un PIB mediu pe cap de locuitor de 34.000 USD si acces la o oferta de produse mai diversa si mai buna, la preturi mai competitive pentru industriile si consumatorii nostri.”

Realizare istorica
Vorbind pentru Global Meat News, Katie Doherty, CEO al Asociatiei Internationale pentru Comert din sectorul carnii, a declarat:

“Dupa 20 de ani, acordul UE-Mercosur, care a fost incheiat vineri, este o realizare istorica. Detaliile privind mecanismele de administrare a cotelor pentru carnea de vita si carnea de pasare si aplicarea treptata a acordului vor fi esentiale.”

Doherty a adaugat ca acordul va face mai dificile negocierile comerciale post-Brexit ale Regatului Unit.

“Cecilia Malmström a avut un impresionant rol de comisar UE pentru comert avand in vedere acordurile comerciale incheiate cu CETA, Japonia si acum Mercosur si Vietnam sub mandatul sau si a demonstrat importanta comertului in ambele sensuri”.

Totodata, “avand in vedere dorinta Marii Britanii de a parasi UE, se poate spune ca s-a marit in mod semnificativ sarcina negociatorilor din Regatul Unit avand in vedere aceste noi acorduri de liber schimb ale UE cu Vietnamul si Mercosur, semnate intr-un singur week-end.”

Standarde duble
Cu toate acestea, nu toti sunt multumiti de termenii acordului. Organizatiile Copa si Cogeca ce apara interesele fermierilor din UE, au emis o declaratie comuna in care isi exprima dezamagirea.

“Copa si Cogeca regreta profund concesiile substantiale facute pentru Mercosur in domeniul agricol. Avand in vedere diferenta enorma a standardelor de productie, importurile de marfuri agricole ale Mercosur vor stabili de facto standarde duble si concurenta neloiala pentru unele sectoare de productie europene cheie, punandu-le viabilitatea in joc.”

Secretarul general al Copa si Cogeca, Pekka Pesonen, a declarat:

“Bolsonaro poate sa fie mandru de echipa sa de negociatori. Din punctul nostru de vedere, este greu de acceptat ca, la doar cateva saptamani de la alegerile din UE, Comisia Europeana existenta semneaza o intelegere care va incuraja o politica comerciala dubla in materie de standarde si va largi decalajul dintre ceea ce se cere agricultorilor europeni si ceea ce este tolerat la producatorii Mercosur. Nu este doar economia europeana cea care este in joc aici. Este linia tripla a durabilitatii europene: sociala, economica si de mediu. Solicitam sefilor de stat si sefilor de guverne sa adopte o pozitie ferma prin numirea unui nou presedinte al Comisiei, care sa poata inchide aceasta cutie a Pandorei, sa protejeze sectorul agricol din UE si sa respecte asteptarile societatii civile din UE.”

politicăFermierii irlandezi si-au exprimat, de asemenea, nemultumirea fata de rezultat. Intr-o declaratie, presedintele asociatiei irlandeze a agricultorilor, Joe Healy, a descris acordul ca fiind “o afacere proasta pentru Irlanda si pentru fermierii irlandezi, pentru mediu si pentru standardele UE si pentru consumatori.”

“In timp ce despre comisarul Hogan putem spune ca a facut o treaba buna, atunci cand ne uitam la mandatul sau de cinci ani, va trebui sa luam insa in considere si aceasta problema, atunci cand facem bilantul activitatii acestei Comisii”, a spus Healy. “Abordarea strutului “cu capul in nisip” a standardelor duble si a degradarii mediului in Brazilia este indiscutabila. Vorbim de o batjocura totala a angajamentului pe care l-a semnat Comisia Europeana in momentul in care a preluat mandatul in 2014 de a respecta legislatia UE.

Acest acord reprezinta o afacere din spatele unei afaceri de mare anvergura in care ne prosternam in fasa unor mari companii cum ar fi Mercedes si BMW, in conditiile in care acestea isi doresc sa vanda cat mai mult pe pietele unor tari din America de Sud”, a spus el.

“Este o rusinoasa si ineficienta vanzare a unei mari parti din cea mai valoroasa piata a carnii de vita europene catre fermierii din America Latina si unitatile procesatoare din aceasta parte a lumii.”

Healy a criticat, de asemenea, ceea ce simte ca este o inegalitate de tratament in ceea ce priveste standardele.

“Fermierii irlandezi si europeni adera la cele mai inalte standarde privind trasabilitatea, bunastarea animalelor, siguranta alimentara si mediul inconjurator. Agricultorii din Brazilia nu. Cu toate acestea, guvernul nostru si Comisia UE au ridicat steagul alb si au ignorat ceea ce consumatorii asteapta de la fermierii lor.”